Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Omlet ze szpinakiem

Męska kuchnia
|
05.11.2021

Jak dobrze czasami sobie rano poleniuchować, szczególnie gdy mamy okazję robić to tylko we dwójkę. A jest jeszcze przyjemniej, gdy porankowi towarzyszy aromat świeżej kawy i przyjemny dźwięk delikatnie skwierczącego na patelni omletu.

Tagi: męska kuchnia , śniadanie , jajko

Omlet ze szpinakiem
Szybki i prosty pomysł na śniadanie

Razem ze szpinakiem na omlet można wrzucić też rozdrobnioną fetę oraz pokrojone na małe kawałki awokado. Pamiętajcie, by zawsze wybierać dobrej jakości masło. Ono najczęściej nadaje smak wielu potrawom, dlatego powinno być dobrej jakości i zawierać minimum 82% tłuszczu.

 

Przygotowanie: 15 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • suszone chili w płatkach
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Szpinak starannie opłukać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
     
  2. Na patelni rozgrzać połowę masła i wrzucić szpinak z czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty, aż szpinak zmięknie. Odstawić.
     
  3. Jajka wbić do miski i rozkłócić razem z mlekiem lub wodą. Dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku.
     
  4. Na patelni o średnicy ok. 26 cm rozpuścić masło. Następnie wylać masę jajeczną i smażyć ok. 2 minut.
     
  5. Na wierzchu równomiernie rozłożyć szpinak i smażyć przez kolejne 2 minuty, aż omlet się zetnie. Przed podaniem oprószyć chili w płatkach.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie