Jakie mięso wybrać na szybki obiad mięsny?
W większości przepisów dodawane do dań mięso można dowolnie zmieniać, by na przykład ograniczyć tłuszcz w potrawie lub zredukować znacznie jej kaloryczność. Jakie możemy wyróżnić rodzaje mięsa? Linia podstawowego podziału przebiega, dzieląc ten produkt na mięso białe i czerwone. W poczet tego pierwszego wlicza się: kurczaka i indyka, cielęcinę i królika. Wśród mięsa odmiany czerwonej wymienić należy: (ku zaskoczeniu niektórych) kaczkę i gęś, a także wołowinę, wieprzowinę, baraninę, koninę i dziczyznę.
Warto nadmienić, że mięso, zwłaszcza chude jak kurczak czy nietłusta wołowina, stanowi doskonałe źródło białka, dostarczając go w ilości około 20-25 g na 100 g produktu. Dania przyrządzone z mięsa białego zawierają mniej tłuszczu, dzięki czemu są porównywalnie zdrowsze i mniej kaloryczne. Białe mięso zawiera więcej kwasów tłuszczowych nienasyconych, a mniej tych szkodliwych, czyli nasyconych. Jednak z kolei czerwone mięso dostarcza organizmowi znacznie więcej cennego w diecie żelaza. Zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych wpływa na podwyższenie szkodliwego cholesterolu, co może przyczynić się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Zawarte w białym mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe działają przeciwnie, czyli chronią organizm przed wyżej wymienionymi schorzeniami. Wybierając mięso do dania, należy kierować się zdrowym rozsądkiem i dbałością o zbilansowaną dietę.
Skoro wiadomo już, na jakie mięso warto się zdecydować i z jakiego powodu, czas na garść inspirujących przepisów.
1. Wołowina po mongolsku
Ekspresowy pomysł na obiad z wołowiną.
Przygotowanie: 30 minut
Składniki na 2 porcje:
- 300 g łopatki wołowej
- 200 g ryżu
- 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej + 1 łyżka
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cm świeżego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- chili w proszku
- 1/2 szklanki wody
- olej do smażenia
- sól
Sposób przyrządzenia:
-
W garnku zagotować wodę na ryż. Mięso pokroić w cienkie paski i obtoczyć w 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej.
-
Czosnek oraz imbir obrać, drobno posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Dodać sos sojowy, ocet i cukier. Całość podgrzewać ok. 3 minut.
-
Do 1/2 szklanki wody wsypać 1 łyżkę skrobi i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zawiesinę stopniowo dolewać do składników na patelni, energicznie mieszając. Na koniec doprawić do smaku chili. Zestawić na chwilę z ognia. Ryż wsypać do osolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut do miękkości.
- Wołowinę porcjami usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni, po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, dołożyć do sosu i całość zagotować. Danie podawać z ryżem. Mięso można dodatkowo posypać cebulą dymką lub ziarnami sezamu.
2. Podudzia w sosie pomidorowym
Soczyste mięso kurczaka duszone w aromatycznym sosie.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki masła klarowanego
- 10 podudzi kurczaka
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
- 1 ostra papryka, np. chili
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek i cebulę obrać, po czym pokroić w kostkę. Ostrą paprykę pociąć w plasterki.
-
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim podudzia. Dołożyć pokrojoną cebulę z czosnkiem i całość smażyć ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Do składników na patelni dodać pomidory z zalewą oraz ostrą paprykę. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Piersi kaczki z jabłkami i gruszkami
Piersi kaczki w towarzystwie owoców z sadu - jabłek i gruszek.
Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 4 porcje:
- 4 piersi kaczki ze skórką (po ok. 200 g)
- 4 jabłka
- 4 niewielkie gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki miękkiego masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piersi kaczki dokładnie umyć, osuszyć, po czym skórę delikatnie naciąć w kratkę.
-
Sok z cytryny połączyć z miękkim masłem, a następnie przygotowaną pastą posmarować piersi kaczki z obu stron. Na końcu oprószyć solą i pieprzem.
-
Jabłka i gruszki umyć, po czym pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.
-
Piersi kaczki ułożyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu skórą do dołu i smażyć ok. 4 minut. Następnie mięso odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Usmażone mięso razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Obok ułożyć jabłka i gruszki. Piec ok. 20 minut do miękkości kaczki.
Danie polecamy serwować z odrobiną konfitury żurawinowej. Do naczynia żaroodpornego można wlać także 1/2 szklanki wytrawnego cydru, który podkreśli aromat owoców i mięsa.
4. Medaliony z polędwiczki
Medaliony z polędwiczki wieprzowej owinięte boczkiem.
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15 min
Składniki na 4 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 12 plasterków wędzonego boczku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Z mięsa odciąć tłuszcz i ścięgna, po czym polędwiczkę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki o grubości 3-4 cm. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
-
Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem, a następnie owinąć plasterkiem boczku. Żeby nie rozwinęły się podczas smażenia, można dodatkowo spiąć je wykałaczkami.
-
Roladki posmarować oliwą z oliwek, po czym zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle klarowanym.
-
Medaliony ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika na 15 minut. Upieczone mięso przykryć folią aluminiową i odstawić na 5 minut. Danie polecamy podawać z pieczonymi ziemniakami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie