Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Barek

Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce.

The Famous Grouse Bourbon Cask - degustacja

The Famous Grouse Bourbon Cask to kompozycja whisky dojrzewających głównie w beczkach z amerykańskiego dębu i beczkach po bourbonie. Delikatna, słodka, z nutami wanilli i słodyczą karmelu. Efekt wspólnej pracy master blendera i master of wood, czyli specjalistów od kupażu i doboru beczek dębowych.

The Famous Grouse - degustacja

The Famous Grouse to dość popularna whisky również w Polsce, a najlepiej sprzedająca się w Szkocji w porównaniu do innych whisky typu blended. Dziś przyjrzymy się jej bliżej, bo nieczęsto się zdarza, by whisky w tej kategorii cenowej otrzymała tak wysokie noty od ekspertów z tej branży. Wszak nie samymi single maltami człowiek żyje :)

Rémy Martin XO – degustacja

Rémy Martin XO to okręt flagowy i wizytówka tego słynnego domu koniaku. Stworzony przez mistrza piwnicy z ponad czterystu różnych destylatów, pochodzących z wyselekcjonowanych winogron uprawianych wyłącznie w regionach Grande i Petite Champagne. Najmłodszy ma dziesięć, a najstarszy - trzydzieści siedem lat. To z całą pewnością trunek królów. Zdobywca dwóch złotych medali na światowych konkursach spirytusowych.

Rémy Martin 1738 Accord Royal – degustacja

Rémy Martin 1738 Accord Royal to kompozycja ponad dwustu destylatów, kapitalnie zbalansowanych. Ta odmiana koniaku ze słynnej winnicy, a w zasadzie domu koniaku, jest doskonałym przykładem, że by uzyskać tak wybitną jakość w sztuce kupażu nie należy zapominać o jeszcze jednym, bardzo ważnym składniku – tradycji. To trunek bardzo bogaty w mocne aromaty i wyraziste smaki. Zdobywca podwójnego złota na Światowym Konkursie Spirytusowym w San Francisco.

Rémy Martin V.S.O.P. Fine Champagne Cognac – degustacja

Rémy Martin V.S.O.P. jest uosobieniem sztuki kupażu z ponad setki destylatów, doskonale zbalansowanych i pochodzących z wyselekcjonowanych winogron uprawianych wyłącznie w regionach Grande i Petite Champagne. Leżakuje w dębowych beczkach minimum cztery lata. Końcowy trunek to esencja koniaku, czyli feeria bogatych i mocnych aromatów i smaków. Zdobywca złotego medalu w prestiżowym konkursie Spirits Business Cognac Masters.

Naked Grouse Blended Malt Whisky - degustacja

Naked Grouse jako blended malt whisky złożona z kilku single maltów i finiszowana w beczkach po sherry warta jest poznania z całą pewnością. Weszła na rynek polski w ubiegłym roku i od tamtej pory zyskuje popularność ze względu na bogaty smak i aromat, mocno wyróżniający się na tle innych destylatów. Dobry wybór jako tzw. everyday whisky oraz jako baza do koktajli.

Co ty wiesz o koniaku?

Jest symbolem elegancji i dobrego smaku. Wytwarza się go tylko w jednym miejscu na świecie. Według ściśle ustalonych i przestrzeganych przepisów oraz procedur. Koniak (cognac). Napój królów. Czy tylko dla nich? W ostatnich latach znani producenci starają się sprostać zmieniającym się preferencjom klientów i próbują odświeżyć wizerunek swoich trunków. Koniak to dziś alkohol silnie osadzony w tradycji, ale również nowoczesny i serwowany na co dzień, nawet w drinkach.

Balblair Aged 25 Years – degustacja

Ten rzadki single malt przez ćwierć wieku dojrzewał i łagodniał w zimnych i wilgotnych otchłaniach tradycyjnych, z glinianym klepiskiem, magazynach Balblair Distillery. Maturacja tego destylatu odbywa się w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowanie następuje już w beczkach po sherry Oloroso z pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu. Z całą pewnością zdobędzie uznanie również wytrawnych i wybrednych koneserów bursztynowego trunku.

Balblair Aged 18 Years – degustacja

Osiemnastoletni Balblair, podobnie jak młodsze: dwunastoletnia i piętnastoletnia wersja, zadebiutował na rynku w kwietniu 2019. W zasadzie najbardziej istotną różnicą w produkcji wszystkich wersji jest… czas. Maturacja odbywa się przez długich osiemnaście lat początkowo w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu, a następnie finiszowanie następuje w beczkach pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu. Efekt? Klasa!

Balblair Aged 15 Years – degustacja

Piętnastoletni Balblair to kolejna whisky z nowej kolekcji tej uznanej destylarni. Zadebiutowała w drugim kwartale 2019 r. i podbiła serca wielu koneserów i amatorów szkockiej. Podobnie jak jej dwunastoletnia młodsza siostra produkowana jest bez dodatku karmelu i niefiltrowana na zimno. Dojrzewa w beczkach po bourbonie z amerykańskiego dębu a finiszowana jest w beczkach pierwszego napełnienia z hiszpańskiego dębu.

1 2 3 4 5 6 7 8 9
Strona 1 z 9
następna
Strona 1 z 9 następna

Gorące tematy

facebook
?>