Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Barek

Facet na poziomie zna się na dobrych alkoholach i potrafi dobrać właściwie wino do okazji i potrawy. W tym dziale znajdziesz wiele inspiracji dotyczących drinków, wina, whisky i wielu innych napojów, które warto mieć w swoim barku lub piwniczce.

Festiwal whisky – o czym każdy degustator powinien wiedzieć

Festiwal whisky to doskonała okazja, by posmakować rożnych rodzajów tego trunku, odkrywać nowe smaki i pogłębiać swoją wiedzę na temat wyjątkowego alkoholu, jakim jest whisky. Na festiwalach whisky panują jednak pewne zasady, które warto znać, by odnaleźć się w tym świecie i znakomicie się bawić.

Alfabet whisky

Oto lista niektórych trudnych określeń, z jakimi każdy amator whisky spotka się prędzej czy później, czy to podczas zakupu wybornego destylatu, czy też podczas kilku festiwali whisky, jakie są organizowane w ciągu roku.

Tsipouro, grecki mocny alkohol – degustacja

Trunek ten przygotowuje się poprzez destylację, w której surowcem są wytłoki z winogron (kawałki winogron, łodyg, nasion, które pozostały po tłoczeniu winogron (białych lub czerwonych) przeznaczonych na wino. Pasuje idealnie do wielu greckich potraw i przekąsek: sera, oliwek, owoców morza, wędlin i marynowanych warzyw.

Jak zrobić wino domowe

Najlepsze wino, jakie można zrobić w domu, uzyskuje się z ciemnych winogron. Będzie miało doskonałe walory smakowe i aromatyczne, a przy tym skupią się w nim wszystkie korzyści zdrowotne, jakie może zaoferować ten znany od starożytności trunek. Wino jednak możesz zrobić też z innych owoców. Oto sposoby na własny wyrób wina.

Old Pulteney 18-Year-Old - degustacja

Ta osiemnastoletnia szkocka przechodzi, podobnie jak piętnastoletnia wersja, dwuetapową maturację: najpierw dojrzewa w starannie wyselekcjonowanych beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie przez kilkanaście miesięcy w beczkach po sherry. Efekt? To już zupełnie inna liga :-)

Old Pulteney 15-Year-Old - degustacja

Ta piętnastoletnia szkocka przechodzi dwuetapową maturację:
najpierw dojrzewa w starannie wyselekcjonowanych beczkach z amerykańskiego dębu po bourbonie, a następnie przez kilkanaście miesięcy w beczkach po sherry. Efekt? To kolejna whisky podkreślająca wyjątkowość destylarni Pulteney.

Old Pulteney Huddart - degustacja

Old Pulteney Huddart to nowa, dość wyjątkowa szkocka whisky, leżakowana w dwóch rodzajach beczek. Najpierw dojrzewa w beczkach po bourbonie, a następnie jej końcowa maturacja odbywa się w beczkach po whisky torfowej. O tym, że ten eksperyment się udał, może świadczyć między innymi zdobycie srebrnego medalu na World Whisky Awards.

Old Pulteney 12-year-old - degustacja

To jedna z tych szkockich, po którą każdy amator płynnego złota powinien sięgnąć przynajmniej raz w życiu. To whisky, którą określiłbym jako niepowtarzalną. Wielokrotnie nagradzana na festiwalach whisky, wysoko oceniana przez ekspertów wersja dwunastoletnia wchodzi w skład nowej gamy (i z nową etykietą) whisky tej destylarni, obok Old Pulteney Huddart, 15 YO i 18YO.

Talisker Port Ruighe 45,8 ABV - degustacja

To dość nietypowa whisky. Raczej nie dla początkujących. Z uwagi na nietypowy smak dla amatora whisky może być zbyt mocna i ciężka. Zbyt trudna.
Natomiast koneserzy i smakosze z całą pewnością powinni jej spróbować, zwłaszcza fani podstawowej wersji Taliskera 10 YO.

Trunek piratów powraca do łask

Musi mieć odpowiednią liczbę procentów, musi też być produkowany z trzciny cukrowej, inaczej nie można go nazwać rumem. Ten coraz bardziej popularny alkohol coraz częściej gości na stołach i w koktajl barach, kusząc swoimi walorami smakowymi i bogatą historią.

1 2 3 4 5 6 7
Strona 1 z 7
następna
Strona 1 z 7 następna

Gorące tematy

facebook