Zupa bardzo dobrze smakuje posypana posiekaną cebulą dymką. Mięsożercy mogą ją serwować z chipsami z boczku – plastry wędzonego boczku wystarczy podsmażyć na patelni bez tłuszczu, po czym połamać na mniejsze kawałki.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 g śmietankowego serka topionego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 kromki chleba
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Cebule oraz czosnek obrać, po czym drobno pokroić i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
-
Bulion doprowadzić do wrzenia. Serki topione pociąć na mniejsze kawałki i dorzucić do wywaru. Gotować na średnim ogniu, aż całkowicie się rozpuszczą.
-
Następnie do zupy wrzucić zrumienioną cebulę z czosnkiem. Gotować jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość można jeszcze zmiksować blenderem, by uzyskać idealnie gładką konsystencję, ale nie jest to obowiązkowe.
- Kromki chleba pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle. Grzanki podawać jako dodatek do zupy serowej.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie