Szakszukę można dowolnie urozmaicać. Będzie też świetnie smakować z dodatkiem papryki, kiełbasą oraz oliwkami, a także z ciecierzycą lub kaparami. Warto modyfikować przepis i dodawać swoje ulubione składniki. Nie zapomnijcie też o aromatycznej kawie lub... szampanie. Czasami „dzień dobry” wymaga królewskiej oprawy.
Przygotowanie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 5 pomidorów malinowych (ok. 600 g)
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- szczypta chili w proszku
- 3-4 jajka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Pomidory umyć, po czym naciąć w kilku miejscach, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić na 1 minutę.
-
Sparzone pomidory przelać zimną wodą i usunąć z nich skórkę. Pokroić w niedużą kostkę.
-
Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
-
Masło rozgrzać na patelni i wrzucić czosnek. Smażyć ok. 30 sekund na małym ogniu, po czym wrzucić pomidory. Oprószyć solą, pieprzem, chili i wędzoną papryką. Wymieszać.
-
Zwiększyć ogień pod patelnią i pomidory smażyć przez 5 minut bez mieszania, by płyn odparował.
-
Jajka wbić do pomidorów i dusić 3 minuty pod przykryciem (jeśli żółtka mają być też ścięte, czas należy wydłużyć).
- Szakszukę posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z pieczywem.
Więcej przepisów na pyszne śniadania i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie