Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Dorsz pieczony pod sosem

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Nie jest tajemnicą, że rybka lubi pływać... Tym razem wrzuciliśmy ją do sosu pomidorowego i poradziła sobie w nim całkiem nieźle! A na wierzchu spieczona, ciągnąca się gorąca mozzarella... Czasami naprawdę tylko tyle potrzeba do szczęścia.

Tagi: danie

Dorsz pieczony pod sosem
Ryba zapiekana pod sosem pomidorowym i mozzarellą.

To niezwykle proste danie, które podane z kieliszkiem białego wina wytrawnego staje się czymś zdecydowanie bardziej odświętnym. Według przepisu rybę zapieka się w jednym większym naczyniu żaroodpornym, ale filety można rozłożyć też do osobnych kokilek (mniejszych ceramicznych form do pieczenia) – każdy gość dostanie swoje naczynie. Taka forma podania na pewno będzie wygodniejsza. Do ryby można serwować pieczone łódeczki ziemniaczane lub lekką sałatkę, np. na bazie rukoli oraz pomidorków koktajlowych.

 

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 40 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 filety z dorsza
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 cebula
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 150 g sera mozzarella
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę, a następnie zrumienić na dobrze rozgrzanym oleju.
     
  2. Do cebuli dodać pomidory z puszki razem z zalewą i zagotować, mieszając. Powstały sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ostudzić.
     
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Filety z dorsza dokładnie oczyścić i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Kawałki ryby ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
     
  4. Do ostudzonego sosu pomidorowego dołożyć gęstą śmietanę i całość dokładnie wymieszać, po czym zalać rybę.
     
  5. Mozzarellę osączyć z zalewy i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie równomiernie posypać nią składniki w naczyniu. Na wierzchu ułożyć drobno pokrojone gałązki tymianku.
     
  6. Rybę pod sosem wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40 minut.

 

Więcej przepisów na pyszne dania i desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie