Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Quesadilla z kurczakiem

Męska kuchnia

Męska kuchnia Quesadilla z kurczakiem

Proste, ale niebanalne danie - meksykańskie dwa placki przekładane serem, kurczakiem, salsą i ziołami - przeniesie twój obiad w gorący, południowoamerykański klimat.

Przepis poleca

Blue Cactus 1

Tagi: kurczak , obiad , kuchnia meksykańska

Męska kuchnia Quesadilla z kurczakiem
 

Składniki na 1 porcję:

  • 2 tortille z mąki pszennej
  • 2/3 szklanki startego sera cheddar
  • 2 łyżki salsy pomidorowej
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 pierś z kurczaka
  • sól, pieprz do smaku
  • 50g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku zmiksowane lub zgniecione
  • 1 łyżka oleju

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj pierś kurczaka w czosnku, soli, pieprzu i jogurcie i oleju. Odstaw na ok. 2 godziny.
     
  2. Po tym czasie połóż pierś na rozgrzanym grillu i opiekaj przez 10-15 min. (tak, aby nie była surowa po przekrojeniu). Następnie odstaw pierś do ostygnięcia.
     
  3. Ostudzona pierś pokrój w dość cienkie plastry.
     
  4. Na jedną tortillę wyłóż salsę pomidorową, posyp połową startego sera i ułóż plastry zgrillowanej piersi. Posyp posiekaną kolendrą. Posyp drugą połową sera. Przykryj całość druga tortillą.
     
  5. Całość połóż na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej żeliwnej lub teflonowej) i zapiekaj do momentu, aż ser się rozpuści. Uważaj, aby nie spalić quesadilli.
     
  6. Podawaj na gorąco z salsą pomidorową.

Przygotowano we współpracy z restauracją Blue Cactus

Pappardelle z cukinią i szparagami
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook