Gdy robisz szaszłyki w piekarniku, na jego dnie polecamy ustawić blaszkę do pieczenia lub naczynie żaroodporne. Podczas pieczenia z mięsa i warzyw może spływać sok – warto zabezpieczyć piecyk przed ewentualnymi zabrudzeniami. Twoja ukochana połówka na pewno będzie wdzięczna za zachowanie przezorności.
Przygotowanie: 35 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 20 minut
Składniki na 12 sztuk:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 400 g wędzonego boczku
- 80 ml sosu teriyaki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Polędwiczki umyć, osuszyć i pociąć w większą kostkę (ok. 2 cm grubości). Sos teriyaki wymieszać z miodem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
-
Mięso przełożyć do miski, oprószyć solą oraz pieprzem i zalać połową marynaty. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
-
Boczek pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Z papryki usunąć gniazdo nasienne, po czym razem z cebulą pociąć na większe kawałki. Cukinię pokroić w grubsze plastry.
-
Warzywa razem z boczkiem przełożyć do miski, zalać pozostałą marynatą i dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C.
-
Polędwiczki, paprykę, boczek, cukinię i cebulę nakłuwać naprzemiennie na patyczki do szaszłyków, po czym ułożyć je na kratce z wyposażenia piekarnika. Piec przez 20 minut.
Więcej przepisów na pyszne dania znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie