Śniadanie będzie smakować najlepiej, jeśli do jego przygotowania użyjemy dojrzałego awokado. Jak to sprawdzić? Dojrzałe awokado ma kolor ciemnozielony lub ciemnofioletowy (w zależności od odmiany). Owoc jest miękki, ale sprężysty – po dotknięciu skórka powinna wrócić do swojego kształtu. Nie kupuj awokado, jeśli na jego powierzchni widoczne są ciemne plamki.
Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 10-15 min
Składniki na 2 porcje:
- 2 dojrzałe awokado
- 4 jajka
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę, po czym część miąższu wydrążyć łyżeczką. Połówki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
-
Do wgłębień w awokado wbić po 1 jajku. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Całość piec przez 10-15 minut, aż białko jajek się zetnie.
-
W międzyczasie szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Boczek podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, lekko ostudzić i połamać na mniejsze kawałki.
-
Upieczone awokado z jajkami posypać boczkiem i szczypiorkiem. Podawać na ciepło.
Więcej przepisów na pyszne dania i desery znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie