Razem ze szpinakiem na omlet można wrzucić też rozdrobnioną fetę oraz pokrojone na małe kawałki awokado. Pamiętajcie, by zawsze wybierać dobrej jakości masło. Ono najczęściej nadaje smak wielu potrawom, dlatego powinno być dobrej jakości i zawierać minimum 82% tłuszczu.
Przygotowanie: 15 min
Składniki na 2 porcje:
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka lub wody
- suszone chili w płatkach
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Szpinak starannie opłukać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
-
Na patelni rozgrzać połowę masła i wrzucić szpinak z czosnkiem. Smażyć ok. 1 minuty, aż szpinak zmięknie. Odstawić.
-
Jajka wbić do miski i rozkłócić razem z mlekiem lub wodą. Dodać szczyptę soli i pieprzu do smaku.
-
Na patelni o średnicy ok. 26 cm rozpuścić masło. Następnie wylać masę jajeczną i smażyć ok. 2 minut.
-
Na wierzchu równomiernie rozłożyć szpinak i smażyć przez kolejne 2 minuty, aż omlet się zetnie. Przed podaniem oprószyć chili w płatkach.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie