Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
" "

Soczewica z warzywami duszona w czerwonym winie

Męska kuchnia

Męska kuchnia Soczewica z warzywami duszona w czerwonym winie

Soczewica bywa niedoceniana, tymczasem odpowiednio przyrządzona jest bardzo smaczna.
Włosi, którzy dodają wino niemal do wszystkiego, duszą w nim również soczewicę, co jest zresztą bardzo dobrym pomysłem.

Męska kuchnia Soczewica z warzywami duszona w czerwonym winie

Sposób przygotowania tej potrawy przypomina nieco risotto, ale zdecydowanie nie wymaga aż takiej uwagi i ciągłego mieszania. Co ciekawe, w przeciwieństwie do ryżu, czerwone wino nie farbuje soczewicy, w związku z czym zachowuje ona naturalny kolor. Do dania użyłem wędzonej szynki, która w połączeniu z wędzoną papryką nadała całości specyficznego posmaku. Nie jest to jednak składnik konieczny, soczewicę można przygotować w ten sposób również w wersji wegetariańskiej (bez szynki).

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
  • 100g wędzonej szynki
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ok. 250 ml czerwonego wina
  • ok. 600 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • suszona wędzona papryka
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój marchew w średniej wielkości kostkę, a seler naciowy, cebulę i czosnek posiekaj.
     
  2. Duś warzywa w rondlu lub na głębokiej patelni, aż zaczną mięknąć.
     
  3. Dodaj pokrojoną szynkę, posiekany rozmaryn, wędzoną suszoną paprykę i sporą szczyptę pieprzu, i duś – co jakiś czas mieszając – jeszcze przez kilka minut.
     
  4. Dodaj na patelnię soczewicę i wymieszaj z warzywami.
     
  5. Wlej połowę wina i, mieszając, zaczekaj, aż zostanie wchłonięte, następnie dodaj resztę wina i wciąż duś, mieszając.
     
  6. Gdy wino zostanie wchłonięte, wlej tyle bulionu, by przykrył warzywa i soczewicę. Gotuj całość 30 minut, co pewien czas mieszając i uzupełniając braki bulionu.
     
  7. Podawaj, gdy soczewica będzie miękka, w razie potrzeby gotuj nieco dłużej. Podgotuj całość również wtedy, gdy na patelni będzie zbyt dużo bulionu – gotowa potrawa powinna być dość sypka.
     
  8. Przed podaniem dodaj posiekane zielone listki selera naciowego lub trochę pietruszki i wymieszaj. W razie potrzeby dopraw danie solą.

Smacznego!

Przepis przygotowany przez serwis

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

 

Zobacz inne propozycje
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty