To doskonały pomysł na obiad w środku tygodnia, gdy nie mamy za dużo czasu. Dodatek gorgonzoli i orzechów sprawia, że penne ma nieco bardziej wykwintny charakter. A gdy podamy do tego kieliszek wina, okaże się, że zwykły obiad może przerodzić się w całkiem udaną randkę w domu. Może białe wino ze szczepu PINOT GRIS (czyt. pino gri)? Charakteryzuje się aromatem dojrzałych jabłek i gruszek z lekkim akcentem przypraw oraz dymu. Najlepsze wina z tej winorośli pochodzą z Alzacji we Francji oraz z północnych Włoch – warto o tym pamiętać, szukając ich na sklepowych półkach.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 250 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 50 g sera gorgonzola
- 1 opakowanie makaronu penne
- 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzić.
-
Szpinak starannie umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i usmażyć na patelni z odrobiną oliwy.
-
Do szpinaku wlać śmietanę z jogurtem oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewać do lekkiego zgęstnienia.
-
Do sosu ze szpinakiem dodać makaron i wymieszać. Następnie wrzucić pokrojoną gorgonzolę i starty parmezan. Składniki połączyć i chwilę podgrzewać, by sery się rozpuściły.
-
Danie doprawić solą i pieprzem. Makaron przełożyć na talerze i podawać posypany posiekanymi orzechami włoskimi.
Więcej przepisów na pyszne dania i drinki znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie