Quesadillę można też podawać z kwaśną śmietaną lub salsą pomidorową jako przekąskę. Do wersji śniadaniowej jako dodatek doskonale będzie pasować gotowane jajko na miękko lub sadzone. Fani nieco ostrzejszych smaków mogą dodać też kilka kropel sosu tabasco.
Przygotowanie: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 2 duże tortille
- 1 awokado
- 1 czerwona papryka
- 100 g sera żółtego lub mozzarelli
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
-
Awokado obrać, przekroić wzdłuż i usunąć pestkę. Pokroić na kawałki. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
-
Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w półsłupki.
-
Na suchej i rozgrzanej patelni ułożyć jeden placek tortilli. Równomiernie rozłożyć kolejno połowę sera, awokado i paprykę.
-
Całość posypać pozostałym serem i oprószyć do smaku solą i pieprzem. Przykryć drugim plackiem tortilli.
- Gdy spód się zrumieni, placek przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoty kolor. Quesadillę pokroić w trójkąty.
Więcej pomysłów na pyszne śniadania i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie