Jeśli chcemy, by nasze zapiekanki były „na bogato”, można wydrążyć środku bagietki i wypełnić je samym dobrem – na przykład startym serem z pieczarkami, a na wierzchu ułożyć pozostałe dodatki. Bagietki można też wypełnić podduszonym szpinakiem ze śmietaną lub mięsem mielonym w sosie bolońskim. Kalorii tu co niemiara, ale od czasu do czasu można, szczególnie gdy tracimy mnóstwo energii podczas kibicowania.
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 15 min
Składniki na 8 sztuk:
- 2 długie bagietki pszenne
- 200 g sera pleśniowego (np. roquefort)
- 1 czerwona papryka
- 500 g passaty pomidorowej z czosnkiem
- 100 g szynki w plasterkach
- 50 g czarnych oliwek
- 2 cebule dymki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- suszone oregano
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Passatę przelać do garnka i dusić na małym ogniu ok. 15 minut do zgęstnienia. Sos zdjąć z ognia i doprawić do smaku papryką w proszku, solą, pieprzem oraz oregano.
-
Paprykę umyć, przekroić na pół, a po wydrążeniu gniazda nasiennego pociąć na małe kawałki. Ser pleśniowy pokroić w niewielką kostkę. Oliwki pociąć w talarki.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Bagietki przeciąć na pół i przekroić wzdłuż. Każdy kawałek posmarować sosem pomidorowym.
-
Na bagietkach ułożyć plasterki szynki, kawałki papryki, kostki sera oraz pokrojone oliwki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut.
- Dymkę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, po czym posypać nią gotowe zapiekanki. Można je serwować z keczupem lub sosem czosnkowym.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie