Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Quesadilla z kurczakiem

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Prosta, ale wcale nie nudna przekąska – meksykańskie placki przekładane serem, kurczakiem i papryką, podawane z sosem jogurtowym przeniosą was w gorący, południowoamerykański klimat. Zaproście swoich przyjaciół, podajcie tequilę i po prostu bawcie się dobrze przy pysznym jedzeniu.

Tagi: danie

Quesadilla z kurczakiem
Chrupiące placki tortilli z nadzieniem z kurczaka, papryki i żółtego sera.

Jeśli planujecie podać quesadille podczas domowej imprezy, nadzienie warto przygotować dzień wcześniej, a przed wyłożeniem na placki podgrzać szybko na patelni. Na pewno zaoszczędzicie sporo czasu i nie znikniecie na zbyt długo w kuchni.

Sekretem dobrej quesadilli jest duża ilość sera, która spaja ze sobą wszystkie składniki i sprawia, ze nadzienie się nie rozpada. Wniosek? W tym przypadku niegdy nie żałujcie sobie sera!

 

Przygotowanie: 35 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g filetów z kurczaka
  • 4 duże placki tortilli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 200 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Kurczaka starannie opłukać i osuszyć, po czym pociąć na małe kawałki i przełożyć do miski.
     
  2. Do mięsa wsypać zioła prowansalskie, ostrą i słodką paprykę, czosnek granulowany oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszać.
     
  3. Na patelni rozgrzać połowę oleju i zrumienić na nim kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz.
     
  4. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć paprykę. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, po czym wrzucić do kurczaka.
     
  5. Do mięsa z papryką dołożyć kukurydzę oraz starty ser. Składniki dobrze wymieszać.
     
  6. Na połowie każdej tortilli wyłożyć porcję farszu, lekko go dociskając, po czym placki złożyć na pół.
     
  7. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Tortille smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
     
  8. Jogurt naturalny wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać jako dodatek do quesadilli.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Pappardelle z cukinią i szparagami
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie