Niedługo przyjdzie wiosna. Na straganach będzie pojawiać się coraz więcej warzyw. Warto to wykorzystać. My zdecydowanie wchodzimy w faszerowanie. Tym razem „na warsztat” wzięliśmy cukinię i wiecie co... nie żałujemy. Nie dość, że było smacznie, to jeszcze nikt nam nie może zarzucić, że jemy za mało warzyw. Sprytnie, co?
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 30 minut
Składniki na 2 porcje:
- 1 duża cukinia
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- 100 g mielonego mięsa wołowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 50 g sera żółtego
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Cukinię opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż długości na 2 równe części. Z każdej połówki delikatnie wydrążyć środek, posypać je solą i odstawić (aby cukinia puściła wodę). Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
-
Miąższ cukinii oraz paprykę pokroić w małą kostkę. Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać. Pomidor naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i pokroić.
-
Olej rozgrzać z masłem i wrzucić czosnek z cebulą. Składniki zrumienić, po czym dołożyć paprykę oraz miąższ cukinii. Całość smażyć ok. 5 minut.
-
Do zawartości patelni dodać mięso mielone i podgrzewać przez 5 minut. Następnie wrzucić kawałki pomidorów. Całość poddusić na dużym ogniu, często mieszając, aż cały płyn odparuje.
-
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i wrzucić do farszu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz oregano i wymieszać.
-
Z połówek cukinii wylać wodę, środek dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i wypełnić przygotowanym farszem.
-
Połówki cukinii wyłożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec przez 30 minut.
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie