Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Kolejny przepis do upolowania! Tym razem pieczone połówki cukinii wypełnione po brzegi sycącym farszem. Idealny pomysł na obiad w tygodniu i na weekend. Jeśli do tej pory to danie nie gościło na Waszym stole, to idealny moment, by to zmienić.

Tagi: danie

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Połówki cukinii wypełnione pomidorowo-mięsnym farszem - pyszny obiad na każdy dzień

Niedługo przyjdzie wiosna. Na straganach będzie pojawiać się coraz więcej warzyw. Warto to wykorzystać. My zdecydowanie wchodzimy w faszerowanie. Tym razem „na warsztat” wzięliśmy cukinię i wiecie co... nie żałujemy. Nie dość, że było smacznie, to jeszcze nikt nam nie może zarzucić, że jemy za mało warzyw. Sprytnie, co?

 

Przygotowanie: 40 minut

Pieczenie: 30 minut

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 100 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 50 g sera żółtego
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Cukinię opłukać, osuszyć i przekroić wzdłuż długości na 2 równe części. Z każdej połówki delikatnie wydrążyć środek, posypać je solą i odstawić (aby cukinia puściła wodę). Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
     
  2. Miąższ cukinii oraz paprykę pokroić w małą kostkę. Obrany czosnek i cebulę drobno posiekać. Pomidor naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skórki i pokroić.
     
  3. Olej rozgrzać z masłem i wrzucić czosnek z cebulą. Składniki zrumienić, po czym dołożyć paprykę oraz miąższ cukinii. Całość smażyć ok. 5 minut.
     
  4. Do zawartości patelni dodać mięso mielone i podgrzewać przez 5 minut. Następnie wrzucić kawałki pomidorów. Całość poddusić na dużym ogniu, często mieszając, aż cały płyn odparuje.
     
  5. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i wrzucić do farszu. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz oregano i wymieszać.
     
  6. Z połówek cukinii wylać wodę, środek dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i wypełnić przygotowanym farszem.
     
  7. Połówki cukinii wyłożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec przez 30 minut.

     

Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie