Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką

Męska kuchnia

Męska kuchnia Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką

Proste i efektowne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość.

Męska kuchnia Pierś z kurczaka zapiekana w szynce z pomarańczową sałatką

Dziś przepis na kolejne danie z wykorzystaniem piersi z kurczaka. Szynka ładnie się przypiecze, a szczelnie owinięte nią mięso zachowa soczystość. Kurczaka warto podać z sałatką z pomarańczami i dressingiem pomarańczowym, który bardzo dobrze skomponuje się z delikatnym kurzym mięsem.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 8 plasterków szynki dojrzewającej
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • 2-3 pomarańcze
  • 2-3 czerwone cykorie
  • dwie garście listków bazylii
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni.
     
  2. W tym czasie przypraw piersi z kurczaka solą, pieprzem i papryką oraz posyp startym parmezanem. Ser porządnie wetrzyj w mięso i ciasno owiń mięso plastrami szynki.
     
  3. Wstaw kurczaka do piekarnika na ok. 25-30 minut.
     
  4. Przygotuj sałatkę. Posiekaj cykorię i przełóż ją do salaterki. Odetnij skórę z dwóch pomarańczy tak, żeby razem ze skórą usunąć białą błonę. Bardzo ostrym nożem wytnij z pomarańczy cząstki i dorzuć je do salaterki. Najlepiej robić to bezpośrednio nad naczyniem z cykorią, tak by sok z owoców ściekał bezpośrednio do niego. Użyj tylu pomarańczy, ile uznasz za stosowne.
     
  5. Dodaj liście bazylii oraz oliwę, i zamieszaj. Spróbuj, i jeśli uznasz, że potrzeba więcej soku z pomarańczy, po prostu wyciśnij go z połówki owocu.
     
  6. Dopraw sałatkę pieprzem i odstaw.

Gotową pierś z kurczaka można podać w całości albo pokroić w plastry. Obok kurczaka wyłóż porcję sałatki. Polej kurczaka odrobiną pomarańczowego dressingu (z sałatki) i podaj.

Przepis przygotowany przez serwis

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook