Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Piersi kurczaka w szynce parmeńskiej

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Pięknie prezentują się na talerzu, a jeszcze lepiej smakują. Soczyste mięso wypełnione szpinakowo-serowym nadzieniem będzie idealnym pomysłem, gdy chcecie przygotować randkę niespodziankę dla waszej połówki. Gwarantujemy, będzie pod wrażeniem!

Tagi: danie

Piersi kurczaka w szynce parmeńskiej
Nadziewane piersi kurczaka owinięte aromatyczną szynką włoską.

Podczas pieczenia szynka ładnie się zrumieni i zrobi się chrupiąca. Wytapiający się z niej tłuszcz będzie wsiąkał w kurczaka, nadając mu smak i soczystość. Mięso można też obłożyć pokrojoną czerwoną cebulą, ziemniakami lub pomidorkami i razem zapiekać. To doskonałe towarzystwo dla naszego dania.

 

Przygotowanie: 25 min

Pieczenie: 30 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi kurczaka (po ok. 200 g)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100 g sera ricotta
  • 1 żółtko
  • 2 ząbki czosnku
  • 16 plasterków szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać ok. 1 minuty, aż liście szpinaku zmiękną. Składniki przełożyć do miski.
     
  2. Do szpinaku dorzucić pokruszoną ricottę oraz żółtko. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
     
  3. Piersi kurczaka opłukać i osuszyć, po czym naciąć wzdłuż w najgrubszym miejscu, tworząc kieszonkę. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
     
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Kieszonki w mięsie wypełnić przygotowanym farszem. Można je spiąć wykałaczkami, by mieć pewność, że podczas pieczenia nadzienie nie wypłynie. Każdą pierś z kurczaka owinąć 4 plasterkami szynki parmeńskiej. Przełożyć na blaszkę wyścieloną pergaminem.
     
  5. Pozostałe masło roztopić i posmarować nim piersi kurczaka. Piec ok. 30 minut. Można podawać z pieczonymi warzywami.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie