Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Maślane curry

Męska kuchnia
|
09.03.2022

To jedno z najsmaczniejszych dań kuchni indyjskiej. Czas na nutę orientu!

Tagi: danie

Maślane curry
Butter chicken - pyszne danie kuchni indyjskiej

To danie z pewnością pokochają wielbiciele bardzo aromatycznych potraw. Karmelizowana cebulka nadaje potrawie przyjemny i charakterystyczny smak, dlatego podczas smażenia musimy szczególnie uważać, by jej nie przypalić. Przed samym podaniem curry polecamy posypać listkami kolendry. Najlepiej smakuje z chlebkiem naan lub ugotowanym ryżem.

Przygotowanie: 45 minut

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy garam masala
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 150 g śmietany 36%
  • 1 łyżka masła

Sposób przyrządzenia:

1. Mięso opłukać, pokroić na większe kawałki i przełożyć do miski. Dodać 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżki przyprawy garam masala, sok z cytryny oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość dokładnie wymieszać.

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 15 minut, często mieszając, aż zmięknie i nabierze złotego koloru.

3. Pozostały czosnek drobno pokroić i wrzucić do cebuli. Smażyć przez chwilę, po czym dołożyć resztę przyprawy garam masala i soli, słodką paprykę i cynamon. Całość podgrzewać ok. 1 minuty.

4. Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę, a następnie pokroić i razem z przecierem dołożyć do cebuli. Podsmażać ok. 2 minut.

5. Sos przelać do miski i zmiksować za pomocą blendera. Ucierając, stopniowo dolewać śmietanę. Curry przełożyć z powrotem na patelnię.

6. Kurczaka wrzucić do sosu i dusić na małym ogniu przez 15 minut. Gdy mięso będzie miękkie, danie zdjąć z ognia.

7. Do zawartości naczynia dołożyć masło i wymieszać, aż składniki się połączą.

***

Więcej przepisów na pyszne i łatwe dania znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie