Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Kurczak tikka masala

Męska kuchnia
|
20.05.2022

Geneza tej potrawy do końca nie jest znana. Jedni twierdzą, że receptura pochodzi z Delhi, inni mówią, że powstała w Indiach Brytyjskich. Sami Brytyjczycy uważają, że jej ojczyzną jest... Glasgow. W sumie, czy to takie istotne, kto ma rację? Ważne, że kurczak grzechu warty!

Tagi: danie

Kurczak tikka masala
Bardzo aromatyczny kurczak w orientalnej marynacie.

Garam masala to mieszanka przypraw indyjskich, którą bez problemu można kupić w większych sklepach. To niezwykle aromatyczna kombinacja kminu rzymskiego, pieprzu czarnego, kolendry, goździków oraz gałki muszkatołowej, która nadaje potrawom charakterystyczny smak. Garam masala w języku hindi oznacza „gorącą przyprawę”, a to dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom. Jednak dla samych Hindusów to zdecydowanie coś więcej niż tylko przyprawa. To pewnego rodzaju świętość i tradycja - każda rodzina ma swoją własną recepturą, która jest niepowtarzalna i przekazywana z pokolenia na pokolenie.

 

Przygotowanie: 45 min + oczekiwanie

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 filetów z kurczaka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą oraz pieprzem, po czym wsypać starty imbir, cynamon, 1 łyżeczkę ostrej papryki, 1 łyżeczkę kminu oraz 1/2 łyżeczki garam masali. Dodać oliwę oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
     
  2. Kurczaka wyciągnąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Następnie mięso wyjąć z marynaty i usunąć jej nadmiar ręcznikiem papierowym. Kawałki kurczaka zrumienić ze wszystkich stron na średnim ogniu, po czym wyjąć na talerz.
     
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i zrumienić na maśle klarowanym w garnku. Wsypać słodką paprykę oraz pozostałą ostrą paprykę, kumin i przyprawę garam masala. Smażyć, mieszając, ok. 1 minuty.
     
  4. Do zawartości garnka wlać passatę. Dołożyć cukier oraz ocet winny. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
     
  5. Do sosu wrzucić podsmażone mięso i dusić pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu, aż kawałki kurczaka będą miękkie.
     
  6. Mięso zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną. Danie przed podaniem można posypać posiekaną kolendrą. Serwować z ryżem długoziarnistym oraz chlebkiem pita lub naan.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych
Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie