Przed panierowaniem do bułki tartej można też dodać 1 łyżkę startego parmezanu lub tartych migdałów – kulki nabiorą dodatkowego smaku. Jeśli serwujemy je jako przekąskę, warto pomyśleć o sosach. Najlepiej sprawdzi się dip na bazie pomidorów.
Do przygotowania kulek koniecznie trzeba użyć ryżu arborio – to odmiana kleistego ryżu, który po ugotowaniu pęcznieje. Dzięki temu nasze kule łatwo się formuje i się nie rozpadają.
Przygotowanie: 50 min
Składniki na 4 porcje:
- 500 g ryżu arborio
- 1/2 cebuli
- 300 g wołowego mięsa mielonego
- 200 g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- 3 jajka
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Ryż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, po czym odcedzić (trzymać w cieple, np. we włączonym piekarniku).
-
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać mięso i usmażyć.
-
Do składników na patelni wlać przecier pomidorowy, po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz pieprzem i lekko ostudzić.
-
Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i wrzucić do jeszcze gorącego ryżu. Dokładnie wymieszać.
-
Z ciepłej masy ryżowej formować placki, po czym na środku wykładać porcje mięsa. Formować równej wielkości kulki.
-
Kulki obtoczyć kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
- Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić kulki – smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie osączyć na ręczniku papierowym.
Więcej przepisów na pyszne przekąski i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie