Mielone na patyku doskonałe są także jako danie z grilla. Należy je umieścić na aluminiowej tacce i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Dodatkowo można je skrapiać delikatnie piwem. Podawać z pieczywem i musztardą.
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 30 min
Składniki na 6 porcji:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 300 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Kajzerkę zalać ciepłą wodą i moczyć do miękkości. Następnie dobrze odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
-
Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, cebulę, czosnek i jajko. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zagnieść na gładką masę.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Drewniane patyczki do szaszłyków oblepić mięsem mielonym maksymalnie do połowy, po czym owinąć plasterkami boczku.
-
Szaszłyki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut.
Więcej przepisów na pyszne dania znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie