Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Mielone na patyku

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Mielony to klasyka – na przemian ze schabowym obstawia niedzielne obiady i wiemy, że z kulinarnego kanonu nigdy nie wypadnie. A co jeśli znudziły nam się już tradycyjne kotlety w towarzystwie ziemniaków i mizerii? To czas na mielone na patyku! A żeby szczęście było jeszcze większe, owinęliśmy je boczkiem. Pycha!

Tagi: danie

Mielone na patyku
Nowy pomysł na mielone! Mięso na patyku owinięte boczkiem - palce lizać!

Mielone na patyku doskonałe są także jako danie z grilla. Należy je umieścić na aluminiowej tacce i piec ok. 20 minut, co jakiś czas obracając. Dodatkowo można je skrapiać delikatnie piwem. Podawać z pieczywem i musztardą.

 

Przygotowanie: 40 min

Pieczenie: 30 min

 

Składniki na 6 porcji:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 300 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Kajzerkę zalać ciepłą wodą i moczyć do miękkości. Następnie dobrze odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.
     
  2. Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, cebulę, czosnek i jajko. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Zagnieść na gładką masę.
     
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Drewniane patyczki do szaszłyków oblepić mięsem mielonym maksymalnie do połowy, po czym owinąć plasterkami boczku.
     
  4. Szaszłyki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 minut.
     

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie