Do przygotowania tej potrawy warto użyć większych krewetek (nie koktajlowych). Jeśli na półce sklepowej znajdziecie zieloną lub żółtą pastę curry, to śmiało włóżcie ją do koszyka – możecie z powodzeniem zastąpić nią przyprawę w proszku.
Przygotowanie: 25 min
Składniki na 2 porcje:
- 250 g mrożonych obranych krewetek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka przyprawy curry
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Krewetki rozmrozić. Imbir i czosnek obrać, drobno pokroić i rozetrzeć ze szczyptą soli w moździerzu. Papryczkę chili i cebulę posiekać. Zagotować wodę na ryż.
-
Na rozgrzanym na patelni oleju zeszklić cebulę. Następnie dołożyć imbirowo-czosnkową pastę, chili oraz krewetki. Całość podsmażać na dużym ogniu przez 4-5 minut.
-
Do składników na patelni wsypać curry i wlać mleko kokosowe. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
-
Do osolonego wrzątku wrzucić ryż i gotować do miękkości. Podawać z krewetkami w sosie currry.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
W końcu jakiś fajny przepis. Na pewno wprowadzę go do swojej kuchni. Jako facet po 40 muszę zwracać szczególną uwagę na swoją dietę, bo tłuszczyk odkłada mi się znacznie szybciej, a tego nie chcę. Ponadto dbam o swój metabolizm stosując iqacai i regularnie ćwiczę na siłowni. Nie wszyscy faceci w podeszłym wieku muszą mieć piwne brzuszki.
26.04.2018 14:30