To danie również można przygotować w wersji z kaczką albo całkiem zrezygnować z mięsa – wegetariański chow mein też jest pyszny! Jeżeli nie dysponujesz wokiem, możesz przygotować tę potrawę w głębokiej patelni, ale wok naprawdę robi różnicę – dzięki nagrzanym ściankom warzywa oraz mięso smażą się równomiernie. Warto wspomnieć, że makaron chow mein powstał właśnie po to, by smażyć go w woku.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 2 porcje:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 mała cebula
- 1 por (biała część)
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia marchewka
- 2 cebule dymki
- 5 szklanek wody
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie makaronu chow mein (250 g)
Sposób przyrządzenia:
-
Por, paprykę i obraną marchewkę pokroić w cienkie paski. Czosnek pociąć w plasterki. Dymkę i cebulę pokroić w piórka.
-
Mięso pokroić i obsmażyć na 1 łyżce dobrze rozgrzanego oleju sezamowego. Wrzucić starty imbir i przez chwilę podgrzewać, mieszając.
-
Do kurczaka dołożyć czosnek, por, paprykę, marchewkę, dymkę oraz cebulę. Smażyć na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Zestawić z ognia.
-
Wodę połączyć z sosem sojowym, 1 łyżką oleju sezamowego oraz cukrem, po czym przelać na patelnię typu wok. Doprowadzić do wrzenia.
-
Do gotującej się zalewy wrzucić chow mein. Gotować, aż makaron będzie miękki, a większość płynu odparuje.
- Do makaronu wrzucić kurczaka z warzywami. Całość jeszcze przez chwilę podsmażać. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie