Ten przepis jest idealny, gdy mamy ochotę na kawał soczystego mięsa w środku tygodnia. Steków nie trzeba marynować, odstawia się je tylko na 30 minut, więc w stosunkowo krótkim czasie wylądują na naszym talerzu. Pamiętać tylko trzeba, by mięso wyjąć z lodówki ok. 1 godziny przed przygotowaniem – powinno mieć temperaturę pokojową. Gotowi zostać domowymi mistrzami steków?
Przygotowanie: 20 minut + oczekiwanie
Składniki na 4 porcje:
- 4 steki z rostbefu (po ok. 200 g)
- 5-6 gałązek rozmarynu
- 4 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- sól morska, pieprz ziarnisty
- olej lub masło klarowane do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć i posiekać, po czym natrzeć nimi mięso z obu stron. Tak przygotowane steki odstawić na 30 minut.
-
W międzyczasie ząbki czosnku obrać i rozgnieść nożem lub przecisnąć przez praskę.
-
Rozmaryn usunąć z mięsa, aby nie przypalił się w trakcie smażenia. Dobrze rozgrzaną patelnię grillową posmarować olejem lub masłem klarowanym.
-
Steki smażyć po 4 minuty z każdej strony, po czym zdjąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po 1 łyżeczce masła.
-
Steki przykryć i odstawić na 5 minut. Na końcu oprószyć je solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
***
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie