Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Steki z rozmarynem

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Czasami mniej oznacza więcej. Oto steki w absolutnie minimalnym wydaniu, aromatyzowane jedynie rozmarynem i czosnkiem. Do tego odrobina masła i można cieszyć się doskonałym smakiem. Nie ukrywamy, kochamy steki, a ten przepis trafił na naszą listę ulubionych przepisów.

Tagi: danie

Steki z rozmarynem
Steki z rostbefu aromatyzowane rozmarynem i czosnkiem

Ten przepis jest idealny, gdy mamy ochotę na kawał soczystego mięsa w środku tygodnia. Steków nie trzeba marynować, odstawia się je tylko na 30 minut, więc w stosunkowo krótkim czasie wylądują na naszym talerzu. Pamiętać tylko trzeba, by mięso wyjąć z lodówki ok. 1 godziny przed przygotowaniem – powinno mieć temperaturę pokojową. Gotowi zostać domowymi mistrzami steków?

 

Przygotowanie: 20 minut + oczekiwanie

 

Składniki na 4 porcje:

  • 4 steki z rostbefu (po ok. 200 g)
  • 5-6 gałązek rozmarynu
  • 4 łyżeczki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, pieprz ziarnisty
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przyrządzenia:

  1. Gałązki rozmarynu opłukać, osuszyć i posiekać, po czym natrzeć nimi mięso z obu stron. Tak przygotowane steki odstawić na 30 minut.
     
  2. W międzyczasie ząbki czosnku obrać i rozgnieść nożem lub przecisnąć przez praskę.
     
  3. Rozmaryn usunąć z mięsa, aby nie przypalił się w trakcie smażenia. Dobrze rozgrzaną patelnię grillową posmarować olejem lub masłem klarowanym.
     
  4. Steki smażyć po 4 minuty z każdej strony, po czym zdjąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po 1 łyżeczce masła.
     
  5. Steki przykryć i odstawić na 5 minut. Na końcu oprószyć je solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
     

 

reklama

Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>

***

Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie