Papryczki można też przygotować na patelni grillowej, a latem na rozgrzanym ruszcie. Co prawda do sezonu grillowego jeszcze mamy czas, ale takie przepisy warto już kolekcjonować.
Jeśli chcemy trochę urozmaicić przekąskę, papryczki warto nadziać również serkiem kozim. By podkreślić jego smak, można dodać skórkę startą z 1 limonki oraz 1 posiekany pęczek kolendry, po czym doprawić czosnkiem granulowanym i pieprzem.
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 25 minut
Składniki na 4 porcje:
- 250 g papryczek padron lub jalapeño
- 100 g sera feta
- 100 g kremowego serka śmietankowego (do kanapek)
- 200-400 g wędzonego boczku w plastrach
- oliwa z oliwek
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (grzałka góra-dół). Papryczki opłukać, po czym przeciąć wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.
-
Fetę dokładnie wymieszać z kremowym serkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
-
Do każdej połówki papryki włożyć masę serową, a następnie owinąć jednym lub dwoma plastrami boczku.
- Papryki ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Bardzo fajny przepis! Wygląda na prosty i szybki, takie lubię najbardziej :D
27.02.2022 18:23