Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pieczone papryczki w boczku

Męska kuchnia
|
24.02.2022

Do otwarcia sezonu grillowego musimy trochę poczekać, ale ten przepis może być pysznym przedsmakiem tego, co nas czeka wiosną. Dziś jeszcze papryczki przygotowaliśmy w piekarniku, ale już za kilka tygodni na pewno będą skwierczeć na rozgrzanym ruszcie.

Tagi: danie

Pieczone papryczki w boczku
Papryki faszerowane serem z piekarnika, fot. pl.depositphotos.com

Papryczki można też przygotować na patelni grillowej, a latem na rozgrzanym ruszcie. Co prawda do sezonu grillowego jeszcze mamy czas, ale takie przepisy warto już kolekcjonować.

Jeśli chcemy trochę urozmaicić przekąskę, papryczki warto nadziać również serkiem kozim. By podkreślić jego smak, można dodać skórkę startą z 1 limonki oraz 1 posiekany pęczek kolendry, po czym doprawić czosnkiem granulowanym i pieprzem.

 

Przygotowanie: 20 minut

Pieczenie: 25 minut

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g papryczek padron lub jalapeño
  • 100 g sera feta
  • 100 g kremowego serka śmietankowego (do kanapek)
  • 200-400 g wędzonego boczku w plastrach
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (grzałka góra-dół). Papryczki opłukać, po czym przeciąć wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.
     
  2. Fetę dokładnie wymieszać z kremowym serkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
     
  3. Do każdej połówki papryki włożyć masę serową, a następnie owinąć jednym lub dwoma plastrami boczku.
     
  4. Papryki ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 25 minut, aż boczek ładnie się przyrumieni.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie

Blog Ozonee
27 lutego 2022 o 18:23
Odpowiedz

Bardzo fajny przepis! Wygląda na prosty i szybki, takie lubię najbardziej :D

~Blog Ozonee

27.02.2022 18:23
1