Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Gulaszowa na wołowinie

Męska kuchnia
|
01.04.2022

Czasami nie warto się spieszyć, lepiej zaplanować leniwy dzień w domu – obejrzeć zaległy film, doczytać książkę, na którą nie było czasu w tygodniu, porozmawiać o planach na wakacje... A w tle niech roznosi się aromat wolno bulgoczącej na małym ogniu zupy. Od razu robi się przytulniej!

Tagi: danie

Gulaszowa na wołowinie
Węgierska zupa gulaszowa na mięsie wołowym, fot. pl.depositphotos.com

Gulaszowa musi mieć pikantniejszy charakter, dlatego dodaliśmy do niej ostrą paprykę w proszku. Naszym zdaniem ta ilość jest w sam raz, bo i powinna „podejść” smakoszom, którzy wielkimi fanami ostrych potraw nie są. Jeśli jednak nie musicie iść na żadne kompromisy, śmiało dorzućcie jeszcze drobno posiekaną papryczkę chili lub 1 łyżkę czerwonej pasty curry.

 

Przygotowanie: 2 i 1/2 godziny

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g wołowiny (np. szynki lub łopatki)
  • 2 duże cebule
  • 1 mała marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 1/4 selera
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duży pomidor
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub smalcu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Warzywa obrać. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć i usunąć skórkę, po czym razem z papryką pociąć na mniejsze kawałki.
     
  2. Wołowinę opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
     
  3. Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na rozgrzanej oliwie lub smalcu. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler oraz mięso. Składniki smażyć ok. 10 minut, często mieszając.
     
  4. Do składników dodać słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Podsmażać, aż przyprawy rozpuszczą się w tłuszczu. Następnie wrzucić pokrojoną paprykę, pomidor oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
     
  5. Warzywa z mięsem zalać 1,5 l wody. Wrzucić liście laurowe i całość dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 90 minut, aż wołowina będzie miękka. W razie potrzeby składniki podlać wodą.
     
  6. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, po czym dodać do zupy. Całość gotować jeszcze 30 minut. Na końcu doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie