Pieczarki można zastąpić innymi grzybami – schab doskonale będzie smakował też ze świeżymi kurkami. Korzystajmy, póki jest sezon. Wielbiciele piwnych smaków połowę wody, którą podlewamy mięso, mogą zastąpić ciemnym piwem. Zdecydowanie wzbogaci to aromat dania. Schab podawać z kaszą lub ryżem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry schabu
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka gorącej wody
- 1-2 łyżki masła
- 250 g śmietany 30%
- 2 łyżeczki mąki
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Schab delikatnie rozbić, po czym z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.
-
W międzyczasie cebulę obrać i pociąć w małą kostkę. Dorzucić do zrumienionego mięsa. Składniki zalać 1 szklanką wody. Dusić ok. 10 minut.
-
Pieczarki oczyścić, pokroić i podsmażyć na maśle. Następnie dołożyć mięso razem z powstałym wywarem.
-
Śmietanę starannie połączyć z mąką i wlać do składników na patelni. Podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie