Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Zupa cebulowa na porterze

Męska kuchnia
|
09.03.2022

W mroźne dni nie ma nic lepszego niż talerz gorącej, sycącej i aromatycznej zupy – rozgrzeje umysł i ciało.

Tagi: piwo , danie , kuchnia dla dorosłych

Zupa cebulowa z dodatkiem piwa
Zupa cebulowa z ciemnym piwem

Zupa cebulowa to prawdziwy hit kuchni francuskiej. O jej smaku decydują trzy komponenty: słodka i miękka karmelizowana cebula, aromatyczny bulion i odrobina alkoholu. W wielu przepisach w składnikach znajdziecie brandy lub białe wytrawne wino, ale my bardzo lubimy eksperymentować. Czy wiecie, że smak mocno podprażonej cebuli idealnie komponuje się z ciemnym piwem? My byliśmy zaskoczeni, ale właśnie o to chodzi w kuchni. Mała zmiana, wielki efekt!

Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 10 minut

Porter Amber z chili

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła + do smarowania
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki ciemnego piwa
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 mała bagietka
  • 200 g startego sera żółtego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  • Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
  • W garnku rozgrzać oliwę z dodatkiem 1 łyżki masła, po czym wrzucić cebulę. Podsmażać na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając – powinna się ładnie skarmelizować i nabrać brązowego koloru.
  • Mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Prażyć przez 5-8 minut, stale mieszając, aż się lekko zrumieni, po czym dołożyć do cebuli. Do zawartości garnka wlać piwo i całość podgrzewać, aż alkohol odparuje.
  • Do garnka wlać bulion. Zupę gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, by składniki nie przywarły do dna.
  • W międzyczasie przygotować grzanki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Bagietki pokroić w kromki, posmarować masłem i posypać startym serem żółtym. Następnie piec je przez 10 minut.
  • Na końcu zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką.
  • Podawać z ciepłymi grzankami serowymi.

Chcecie więcej takich przepisów? Koniecznie zajrzyjcie do „Kuchni dla Dorosłych”.

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie