Zupa cebulowa to prawdziwy hit kuchni francuskiej. O jej smaku decydują trzy komponenty: słodka i miękka karmelizowana cebula, aromatyczny bulion i odrobina alkoholu. W wielu przepisach w składnikach znajdziecie brandy lub białe wytrawne wino, ale my bardzo lubimy eksperymentować. Czy wiecie, że smak mocno podprażonej cebuli idealnie komponuje się z ciemnym piwem? My byliśmy zaskoczeni, ale właśnie o to chodzi w kuchni. Mała zmiana, wielki efekt!
Przygotowanie: 40 minut. Pieczenie: 10 minut
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła + do smarowania
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki ciemnego piwa
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 mała bagietka
- 200 g startego sera żółtego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Cebule obrać i pokroić w półplasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę z dodatkiem 1 łyżki masła, po czym wrzucić cebulę. Podsmażać na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając – powinna się ładnie skarmelizować i nabrać brązowego koloru.
- Mąkę wsypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Prażyć przez 5-8 minut, stale mieszając, aż się lekko zrumieni, po czym dołożyć do cebuli. Do zawartości garnka wlać piwo i całość podgrzewać, aż alkohol odparuje.
- Do garnka wlać bulion. Zupę gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, by składniki nie przywarły do dna.
- W międzyczasie przygotować grzanki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Bagietki pokroić w kromki, posmarować masłem i posypać startym serem żółtym. Następnie piec je przez 10 minut.
- Na końcu zupę doprawić do smaku solą, pieprzem oraz wędzoną papryką.
- Podawać z ciepłymi grzankami serowymi.
Chcecie więcej takich przepisów? Koniecznie zajrzyjcie do „Kuchni dla Dorosłych”.
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie