Te chrupiące, aromatyczne kromki pieczywa z wyrazistym serem owczym będą doskonałym pomysłem, jeśli planujemy wieczór przy butelce wytrawnego białego wina. To połączenie na pewno przyniesie ciekawe doznania kulinarne. Przed samym podaniem wierzch grzanek można skropić odrobiną octu balsamicznego.
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 5-8 min
Składniki na 12 sztuk:
- 12 pszennych kromek (bagietki lub chleba)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g twarogu owczego
- 300-400 g pomidorków koktajlowych
- szczypta soli oraz pieprzu
- świeże zioła lub kiełki do posypania
Sposób przyrządzenia:
-
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
-
Wierzch kromek posmarować oliwą z oliwek i włożyć do gorącego piekarnika. Piec przez 5-8 minut, aż się zrumienią.
-
Pomidorki opłukać, osuszyć i pokroić w ćwiartki.
-
Gotowe grzanki lekko ostudzić, po czym posmarować serem owczym. Na wierzchu ułożyć pomidorki. Całość oprószyć solą i pieprzem. Ozdobić ziołami lub kiełkami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Co powinieneś mieć w kuchni ❯
Komentarze (3) / skomentuj / zobacz wszystkie
Już dobrze, takie moje redaktorskie zboczenie :-) Pozdrawiam wiosennie!
05.03.2012 10:44
Beloun, ale nam się dostało :-) Słusznie, bo chochlik redaktorski rozpanoszył się tu na dobre. Obiecujemy solennie poprawę i dziękujemy za wnikliwość!
04.03.2012 14:53
Bardzo lubię faceta po 40, dlatego rażą mnie takie wpadki, jak zdanie "Najlepszą metodą, by uzyskać ten efekt, to zrobić grzanki". Zdaje się, że poprawnie stylistycznie brzmiałoby "Najlepszą metodą, by uzyskać ten efekt, jest zrobienie grzanek" lub "Najlepszy sposób, by uzyskać ten efekt, to zrobić grzanki". No i przepis na grzanki. W trakcie robienia maczamy chleb w mieszance oliwnej, ale już ser znika gdzieś, może zostaje zjedzony, zanim powstaną grzanki? Facecie, popraw się
04.03.2012 09:11