Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Grzanki z serem owczym

Męska kuchnia
|
09.11.2021

Pieczywo smakuje najlepiej, kiedy jest chrupiące. Wszyscy uwielbiamy grzanki! Są banalne w wykonaniu, ale nie nudne! Wszystko zależy od dodatków, jakie wybierzemy. Tym razem proponujemy coś, co będzie świetnym towarzyszem dla wina.

Tagi: danie

Grzanki z serem owczym
Pyszne i chrupiące bruschetty z serem owczym i pomidorkami.

Te chrupiące, aromatyczne kromki pieczywa z wyrazistym serem owczym będą doskonałym pomysłem, jeśli planujemy wieczór przy butelce wytrawnego białego wina. To połączenie na pewno przyniesie ciekawe doznania kulinarne. Przed samym podaniem wierzch grzanek można skropić odrobiną octu balsamicznego.

 

Czas przygotowania: 10 min

Czas pieczenia: 5-8 min

 

Składniki na 12 sztuk:

  • 12 pszennych kromek (bagietki lub chleba)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g twarogu owczego
  • 300-400 g pomidorków koktajlowych
  • szczypta soli oraz pieprzu
  • świeże zioła lub kiełki do posypania

Sposób przyrządzenia:

  1. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
     
  2. Wierzch kromek posmarować oliwą z oliwek i włożyć do gorącego piekarnika. Piec przez 5-8 minut, aż się zrumienią.
     
  3. Pomidorki opłukać, osuszyć i pokroić w ćwiartki.
     
  4. Gotowe grzanki lekko ostudzić, po czym posmarować serem owczym. Na wierzchu ułożyć pomidorki. Całość oprószyć solą i pieprzem. Ozdobić ziołami lub kiełkami.
     

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Co powinieneś mieć w kuchni
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (3) / skomentuj / zobacz wszystkie

Beloun
05 marca 2012 o 10:44
Odpowiedz

Już dobrze, takie moje redaktorskie zboczenie :-) Pozdrawiam wiosennie!

~Beloun

05.03.2012 10:44
Facetpo40
04 marca 2012 o 14:53
Odpowiedz

Beloun, ale nam się dostało :-) Słusznie, bo chochlik redaktorski rozpanoszył się tu na dobre. Obiecujemy solennie poprawę i dziękujemy za wnikliwość!

Facetpo40

04.03.2012 14:53
Beloun
04 marca 2012 o 09:11
Odpowiedz

Bardzo lubię faceta po 40, dlatego rażą mnie takie wpadki, jak zdanie "Najlepszą metodą, by uzyskać ten efekt, to zrobić grzanki". Zdaje się, że poprawnie stylistycznie brzmiałoby "Najlepszą metodą, by uzyskać ten efekt, jest zrobienie grzanek" lub "Najlepszy sposób, by uzyskać ten efekt, to zrobić grzanki". No i przepis na grzanki. W trakcie robienia maczamy chleb w mieszance oliwnej, ale już ser znika gdzieś, może zostaje zjedzony, zanim powstaną grzanki? Facecie, popraw się

~Beloun

04.03.2012 09:11
1