Do przygotowania tej bardzo rozgrzewającej zupy użyliśmy gotowej pasty curry. Robi się ją z suszonej czerwonej papryczki chilli, czosnku, trawy cytrynowej, szalotki, soli, galangalu, skórki z limonki kaffir, nasion kolendry oraz kminu rzymski w proszku. Można już ją kupić w każdym większym sklepie.
Przygotowanie: 30 minut
Składniki na 4 porcje:
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 170 g czerwonej soczewicy
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 200 ml mleka kokosowego
- 1-2 papryczki chili*
- garść szpinaku
- sól, pieprz
* ilość chili zależy od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać
Sposób przyrządzenia:
-
Marchewki oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili przeciąć na pół, a po usunięciu gniazda nasiennego posiekać.
-
Bulion warzywny zagotować, po czym wrzucić starte warzywa, chili oraz soczewicę. Gotować ok. 20 minut.
-
Gdy soczewica się rozgotuje, całość zmiksować. Dodać mleko kokosowe, pastę curry oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Pod koniec wrzucić liście szpinaku i podgrzewać ok. 1 minuty.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (1) / skomentuj / zobacz wszystkie
Uwielbiam takie dania! Są wyraziste i rozgrzewające, a co najważniejsze, pyszne. Dla mnie zaletą jest też mleko kokosowe, które jest dla mnie super, ponieważ nie zawiera laktozy
27.02.2022 17:57