Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Kaczka w sosie pomarańczowym

Męska kuchnia
|
09.03.2022

To jeden z naszych pewniaków na walentynkową kolację. Sekret tego dania tkwi w składnikach. Połączenie mięsa z pomarańczą i korzennymi akcentami daje naprawdę wykwintny efekt. Do tego kieliszek dobrego wina i możecie poczuć się jak w najlepszej restauracji.

Tagi: danie , kuchnia dla dorosłych

Kaczka w sosie pomarańczowym
Piersi kaczki w aromatycznym sosie - doskonały pomysł na walentynkowy wieczór!

Szukasz pomysłu na walentynki? Zaproś ją do wspólnego gotowania! Krzątajcie się razem po kuchni, słuchając ulubionych piosenek i sącząc dobre wino. W wolnej chwili poderwij ją do tańca lub skradnij buziaka... Będzie zachwycona!

A wracając do wina, wybór jest w sklepach tak duży, że czasami trudno znaleźć coś odpowiedniego. Wiemy coś o tym! Kolacja walentynkowa ma być idealna, więc i wino nie może być dziełem przypadku. Najlepszym kompanem dla kaczki w sosie pomarańczowym będzie półsłodki RIESLING. Wina z tego szczepu są bardzo delikatne i subtelne, z lekką nutą cytrusową. Doskonale podkreślą smak naszego sosu. To bardzo popularne wina, z łatwością znajdziesz je w większych sklepach i dyskontach.

Nie pozostaje nam już nic innego, jak życzyć po prostu dobrej zabawy we dwoje!

 

Przygotowanie: 30 minut

Pieczenie: 20 minut

 

Składniki na 2 porcje:

  • 6-8 ziemniaków
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki suszonego estragonu (opcjonalnie)
  • sól

Sposób przyrządzenia:

ZADANIA DLA NIEJ:

  1. Jedną pomarańczę obrać, a z drugiej zetrzeć skórkę. Owoce podzielić na cząstki, a następnie usunąć z nich białe błonki.
     
  2. Do miski przełożyć dżem, miód, cynamon, imbir oraz estragon. Dokładnie wymieszać. Dołożyć skórkę i kawałki pomarańczy. Odstawić i poczekać, aż kaczka będzie gotowa.
     
  3. Tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa zlać do miseczki (na patelni zostawić jedynie ok. 1 łyżkę tłuszczu). Następnie dodać sok, który wypłynął z kaczki (kiedy odpoczywała pod folią), wino i całość gotować na dużym ogniu, aż alkohol się zredukuje.
     
  4. Na patelnię dołożyć miód z dżemem i przyprawami i całość zagotować. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć patelnię z ognia.
     
  5. Kaczkę pokroić w plasterki i przełożyć na talerze, po czym polać przygotowanym sosem pomarańczowym.
     

ZADANIA DLA NIEGO:

  1. Piersi kaczki dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego. Skórkę naciąć ostrym nożem, tworząc kratkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
     
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane, a następnie na tłuszczu ułożyć piersi skórą do dołu. Smażyć ok. 5 minut na złoty kolor.
     
  3. Mięso odwrócić na drugą stronę i podsmażać przez 2 minuty. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami tłuszczu z patelni i piec przez 20 minut.
     
  4. Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do rondelka, a następnie zalać wodą i posolić. Gotować pod przykryciem do miękkości.
     
  5. Piersi kaczki wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na kilka minut, by mięso puściło sok.
     
  6.  Ugotowane ziemniaki odcedzić, po czym wyłożyć na talerze.
     

Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie