Rybę można podawać tradycyjnie z ziemniakami lub pokusić się o przygotowanie na przykład purée z groszku – będzie elegancko! Dorsz pod pierzynką smakuje też świetnie sam z dodatkiem sosu majonezowego – 4 łyżki majonezu trzeba wymieszać z 1 łyżką posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżkami... soku z pomarańczy. Tego się pewnie nie spodziewaliście. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dip gotowy! To gotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, prawda?
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 20 min
Składniki na 4 porcje:
- 2 filety z dorsza
- 2 kromki pszennego chleba
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
sól, pieprz cytrynowy
Sposób przyrządzenia:
-
Kromki chleba zrumienić w tosterze (można też je podpiec w piekarniku), po czym bardzo drobno pokruszyć.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Rybę opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
-
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do niej pokruszone pieczywo oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na rybę.
-
Dorsza wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie