Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Dorsz pod pierzynką

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Na dworze robi się coraz chłodniej, nic dziwnego więc, że i dorsz się schował pod... pierzynkę. Soczysta ryba wyciągnięta prosto z pieca z chrupiącą czapą na wierzchu. To musi dobrze rozgrzewać. Właśnie takich smaków tak bardzo potrzebujemy tej jesieni.

Tagi: danie

Dorsz pod pierzynką
Ryba pieczona pod chlebową kruszonką.

Rybę można podawać tradycyjnie z ziemniakami lub pokusić się o przygotowanie na przykład purée z groszku – będzie elegancko! Dorsz pod pierzynką smakuje też świetnie sam z dodatkiem sosu majonezowego – 4 łyżki majonezu trzeba wymieszać z 1 łyżką posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżkami... soku z pomarańczy. Tego się pewnie nie spodziewaliście. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dip gotowy! To gotowanie wcale nie jest tak skomplikowane, prawda?

 

Przygotowanie: 15 min

Pieczenie: 20 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 filety z dorsza
  • 2 kromki pszennego chleba
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz cytrynowy
     

Sposób przyrządzenia:

  1. Kromki chleba zrumienić w tosterze (można też je podpiec w piekarniku), po czym bardzo drobno pokruszyć.
     
  2. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Rybę opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
     
  3. Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę. Dodać do niej pokruszone pieczywo oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Masę wyłożyć na rybę.
     
  4. Dorsza wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut.
     

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie