Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Grillowane brzoskwinie na rukoli z owczą ricottą i serrano

Męska kuchnia

Męska kuchnia Grillowane brzoskwinie na rukoli z owczą ricottą i serrano

Grillowane brzoskwinie i surowa szynka to dość klasyczne zestawienie. I nic dziwnego, bo obydwa składniki świetnie do siebie pasują. Dzięki rukoli i serowi ricotta (tu: w kruchym, solankowym wydaniu) sałatka nabierze bardziej wykwintnego charakteru. Sprawdź to!

Męska kuchnia Grillowane brzoskwinie na rukoli z owczą ricottą i serrano

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 100 g szynki serrano
  • 2 białe brzoskwinie
  • 2-3 zwykłe brzoskwinie
  • ok. 200 g solankowej, owczej ricotty
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej mocno patelnię grillową.
     
  2. Przetnij białe brzoskwinie w poprzek na dwie części i usuń pestki. Zwykłe brzoskwinie podziel na ćwiartki.
     
  3. Grilluj brzoskwinie ze wszystkich stron, zaczynając od strony ze skórką.
     
  4. Rozłóż na talerzach warstwę rukoli.
     
  5. Na rukoli ułóż ugrillowane brzoskwinie oraz szynkę (w dekoracyjny sposób). Całość posyp pokruszoną ricottą.
     
  6. Sałatkę skrop obficie oliwą extra vergine oraz octem balsamicznym.

Smacznego!

 

Przepis przygotowany przez serwis

 

fot.: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

 

 

Zobacz inne propozycje
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty