Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję
" "

Żeberka duszone w piwie

Męska kuchnia

Uwielbiane przez wielu połączenie smaków. Aromatyczne piwo jest świetnym dodatkiem do chrupiącego mięsa.

Tagi: kuchnia , przepisy

Męska kuchnia Żeberka duszone w piwie

 

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżka miodu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.
  2. Zarumień mięso na rozgrzanym oleju, wstaw do rondla.
  3. Na tłuszczu, który został po mięsie, zeszklij cebulę i czosnek.
  4. Dodaj na patelnię piwo, miód i sok z cytryny; zagotuj.
  5. Gotowy sos wlej do mięsa, dodaj liść laurowy, mieloną paprykę, wlej 2/3 szklanki wody i duś do miękkości pod przykryciem.
  6. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, dodaj do sosu i zagotuj.
  7. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

Smacznego!

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie

Gorące tematy

facebook
raporty
Raporty