Dzięki marynowaniu w sosie udka są bardzo aromatyczne i soczyste. Na smak wpływa też powoli wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz z boczku. W efekcie na talerzu ląduje mięciutkie mięso otulone chrupiącym bekonem. Do tego schłodzone piwo i można zacząć oglądać mecz, grać na konsoli lub po prostu włączyć film akcji...
Przygotowanie: 25 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 50-60 minut
Składniki na 8 sztuk:
- 8 podudzi kurczaka
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
- 16 plasterków wędzonego boczku
- 8 ząbków czosnku
- 150 g majonezu
- 150 g śmietany
- sól, pieprz
- olej do formy
Sposób przyrządzenia:
-
Ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i śmietanę. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
-
Podudzia opłukać i osuszyć, a następnie przełożyć do miski, zalać sosem czosnkowym i dobrze wymieszać. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Zamarynowane mięso osączyć z nadmiaru sosu, po czym oprószyć przyprawą do kurczaka.
- Każde podudzie owinąć dwoma plasterkami boczku i przełożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Piec przez 50-60 minut.
reklama
Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>
Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie