Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Czosnkowe podudzia w boczku

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Męski wieczór – kobietom na ogół kojarzy się z alkoholem i oglądaniem meczów. Panowie, czas wyprowadzić je z błędu i do tego „grona” dorzucić dobre jedzenie. Bez niego nie ma udanej zabawy! Dziś na spotkanie w męskim towarzystwie polecamy udka marynowane w sosie czosnkowym i owijane plasterkami boczku. Brzmi pysznie, prawda?

Tagi: danie , kuchnia dla dorosłych

Czosnkowe podudzia w boczku
Podudzia marynowane w sosie czosnkowym - idealna propozycja na męski wieczór przy piwie.

Dzięki marynowaniu w sosie udka są bardzo aromatyczne i soczyste. Na smak wpływa też powoli wytapiający się podczas pieczenia tłuszcz z boczku. W efekcie na talerzu ląduje mięciutkie mięso otulone chrupiącym bekonem. Do tego schłodzone piwo i można zacząć oglądać mecz, grać na konsoli lub po prostu włączyć film akcji...

 

Przygotowanie: 25 minut + oczekiwanie

Pieczenie: 50-60 minut

 

Składniki na 8 sztuk:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
  • 16 plasterków wędzonego boczku
  • 8 ząbków czosnku
  • 150 g majonezu
  • 150 g śmietany
  • sól, pieprz
  • olej do formy

Sposób przyrządzenia:

  1. Ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Dodać majonez i śmietanę. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     
  2. Podudzia opłukać i osuszyć, a następnie przełożyć do miski, zalać sosem czosnkowym i dobrze wymieszać. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
     
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Zamarynowane mięso osączyć z nadmiaru sosu, po czym oprószyć przyprawą do kurczaka.
     
  4. Każde podudzie owinąć dwoma plasterkami boczku i przełożyć do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego lub brytfanny. Piec przez 50-60 minut.

 

reklama


Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>

 

Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie