Brzoskwinie można też upiec bez sera pleśniowego. Wtedy przed samym podaniem wgłębienia po pestce warto wypełnić ricottą, serem kozim lub gęstym jogurtem naturalnym. Owoce też można skropić odrobiną wina (słodkiego rieslinga) połączonego z płynnym miodem. Palce lizać!
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 25 min
Składniki na 8 sztuk:
- 4 dojrzałe brzoskwinie
- 100 g orzechów, np. laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- 1-2 łyżeczki płynnego miodu
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 220ºC (funkcja grilla). Brzoskwinie umyć, osuszyć i przeciąć na pół, usuwając pestkę.
-
Wgłębienia po pestce odrobinę wydrążyć łyżeczką i wypełnić je serem pleśniowym. Owoce przełożyć na blaszkę wyścieloną pergaminem.
-
Wierzch brzoskwiń delikatnie skropić oliwą i posypać drobno posiekanym rozmarynem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż owoce zmiękną i zaczną się rumienić.
-
Orzechy laskowe rozdrobnić w moździerzu lub pokroić i uprażyć na patelni bez tłuszczu.
-
Połówki brzoskwiń skropić płynnym miodem i piec jeszcze ok. 5 minut, by się lekko skarmelizował.
- Owoce wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić. Podawać z uprażonymi orzechami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Zobacz inne propozycje ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie