Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies Akceptuję

Spaghetti z suszonymi pomidorami

Męska kuchnia
|
04.03.2021

Kto nie kocha kuchni włoskiej? Jest sycąca, pełna smaku, soczystych pomidorów i aromatycznych ziół. Chcecie czymś zaskoczyć swoją połówkę? Tym razem proponujemy danie pełne sycylijskiego słońca. Przyda się w oczekiwaniu na wiosnę!

Spaghetti z suszonymi pomidorami
Pyszne danie kuchni włoskiej w 30 minut

Do tego dania polecamy podać kieliszek czerwonego wina wytrawnego z Włoch, a najlepiej prosto z Sycylii. W sklepie poszukaj butelki z etykietą, na której widnieje nazwa szczepu nero d'avola. Wino posiada głęboki rubinoczerwony kolor oraz bardzo harmonijny smak z nutą ziół. Jest idealne do dań na bazie sosu pomidorowego. 

 

 

Przygotowanie: 30 min

 

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 garść czarnych oliwek bez pestek
  • 1 garść brązowych oliwek bez pestek
  • 1 szklanka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • starty parmezan do posypania
  • sól, pieprz

  1. Oliwki oraz suszone pomidory osączyć z zalewy. Oliwki przeciąć wzdłuż na pół, a pomidory pokroić na małe kawałki.
     
  2. Cebulę i czosnek obrać, po czym drobno posiekać i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Następnie dołożyć oliwki oraz suszone pomidory. Składniki chwilę podsmażać.
     
  3. Na patelnię ze składnikami wlać passatę, dokładnie wymieszać i zagotować na wolnym ogniu. Sos doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem, bazylią oraz oregano.
     
  4. W garnku zagotować 3 l osolonej wody, po czym wrzucić makaron. Ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
     
  5. Spaghetti przełożyć do głębokich talerzy, polać pomidorowym sosem i oprószyć startym parmezanem. Dodatkowo wierzch można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

 

reklama

Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>

***

A skoro jesteśmy przy włoskich klimatach - zadbajmy też o odpowiednią oprawę. Mamy już pyszny makaron, idealnie dobrane wino, brakuje tylko... muzyki! Dajcie się porwać włoskim hitom, a poczujecie już lato. Na pierwszy ogień idzie „Volare”. Znacie? Śpiewajcie tak, jakby jutra miało nie być! Dobrej zabawy :-)

 

Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie