Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Kurczak po gruzińsku

Męska kuchnia
|
10.03.2022

Jego oryginalna nazwa to chakhokhbili. Mimo że brzmi to dość egzotycznie, to na talerzu znajdziemy wszystko, co lubimy: mięciutkie mięso, aromatyczne zioła i mięsiste pomidory. A do tego czerwone wino, koniecznie gruzińskie. Bawcie się dobrze, odkrywając nowe smaki!

Tagi: danie

Kurczak po gruzińsku
Delikatne podudzia kurczaka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym.

Żeby danie nabrało jeszcze bardziej gruzińskiego charakteru, warto posypać je mieszanką ziół: natki pietruszki, kolendry, estragonu i koperku. Kurczaka chakhokhbili warto serwować z kieliszkiem czerwonego wina. Na etykiecie butelki szukajcie napisu SAPERAVI – to nazwa lokalnego szczepu czerwonej winorośli uprawianej w Gruzji. Wina z tej odmiany mają intensywny kolor oraz niezwykle bogaty aromat.

 

Czas przygotowania: 1 h

 

Składniki na 5 porcji:

  • 10 podudzi kurczaka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 3 liście laurowe
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ostra papryka (np. chili)
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek i cebule obrać, po czym pokroić w kostkę. Ostrą paprykę pociąć w plasterki.
     
  2. Pomidory delikatnie naciąć w kilku miejscach, po czym zalać wrzątkiem i odstawić na 30 sekund. Następnie ściągnąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w kostkę.
     
  3. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim podudzia. Dołożyć pokrojoną cebulę i całość smażyć ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
     
  4. Do składników na patelni dodać pomidory, liście laurowe oraz ostrą paprykę i dusić pod przykryciem ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
     
  5. Gdy mięso będzie miękkie, dodać czosnek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Podudzia podawać posypane natką pietruszki.

 

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie