Żeby danie nabrało jeszcze bardziej gruzińskiego charakteru, warto posypać je mieszanką ziół: natki pietruszki, kolendry, estragonu i koperku. Kurczaka chakhokhbili warto serwować z kieliszkiem czerwonego wina. Na etykiecie butelki szukajcie napisu SAPERAVI – to nazwa lokalnego szczepu czerwonej winorośli uprawianej w Gruzji. Wina z tej odmiany mają intensywny kolor oraz niezwykle bogaty aromat.
Czas przygotowania: 1 h
Składniki na 5 porcji:
- 10 podudzi kurczaka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 pomidory
- 3 liście laurowe
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 ostra papryka (np. chili)
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Podudzia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek i cebule obrać, po czym pokroić w kostkę. Ostrą paprykę pociąć w plasterki.
-
Pomidory delikatnie naciąć w kilku miejscach, po czym zalać wrzątkiem i odstawić na 30 sekund. Następnie ściągnąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w kostkę.
-
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim podudzia. Dołożyć pokrojoną cebulę i całość smażyć ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Do składników na patelni dodać pomidory, liście laurowe oraz ostrą paprykę i dusić pod przykryciem ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodać czosnek. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut. Podudzia podawać posypane natką pietruszki.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie