Sposobów przygotowania żeberek jest pewnie tyle, ilu kucharzy na świecie. My wybraliśmy ten: niezawodny, łatwy i szybki przepis na żeberka pieczone w marynacie z miodu i przypraw. Sprawdź, jake to proste i pyszne!
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 1 godz.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki miodu
- 100 ml oliwy
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
Sposób przyrządzenia:
- Żeberka starannie opłukać i osuszyć, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
- Oliwę wymieszać z miodem, pieprzem cayenne, czosnkiem granulowanym, bazylią, oregano, pieprzem czarnym oraz słodką i ostrą papryką.
- Kawałki mięsa obtoczyć w przygotowanej marynacie, po czym przełożyć do woreczka do pieczenia.
- Cebulę drobno posiekać i wrzucić do żaberek. Woreczek zawiązać. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godz.
-
15 minut przed końcem pieczenia woreczek rozciąć, aby żeberka się ładnie zrumieniły.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie