Odczuwanie ostrości to sprawa bardzo indywidualna. To, co dla jednych będzie średnio lub mało pikantne, innych może zwalić z nóg. Przygotowując marynatę, warto wziąć to pod uwagę. Jeśli piekielne smaki nie są Wam obce, nie wahajcie się dodać do zalewy drobno posiekanej papryczki chili lub nawet habanero. Gotowe sosy chili też mają różny poziom ostrości. Zwróćcie na to uwagę na zakupach. W końcu to Wy decydujecie o mocy Waszego dania.
I jeszcze jedna rada, chyba najważniejsza. Do pikantnych potraw warto podać kieliszek czegoś mocniejszego, np. wódki. Alkohol rozpuszcza kapsaicynę (związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak), więc w razie potrzeby szybko ugasi pożar na Waszych kubkach smakowych.
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 25-30 minut
Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka ostrego sosu chili
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 5-6 łyżek wody
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Przygotować marynatę: olej dokładnie wymieszać z miodem, musztardą, ostrą papryką w proszku oraz sosem chili.
-
Piersi kurczaka opłukać i osuszyć, po czym ze wszystkich stron starannie posmarować je marynatą. Mięso ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Podlać je wodą.
- Piersi kurczaka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut na złoty kolor. Następnie mięso wyjąć i odstawić na 5 minut, by odpoczęło i wchłonęło soki.
reklama
Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie