Czasami nazywane są też cozy dogami. To bez wątpienia klasyka amerykańskiego fast foodu. Zestaw idealnie dopełnią domowe frytki oraz sos na bazie keczupu i majonezu. Wielbiciele szybkiej i nieskomplikowanej kuchni będą zachwyceni.
Przygotowanie: 40 minut
Składniki na 6 sztuk:
- 6 parówek dobrej jakości lub frankfurterek
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
-
Obie mąki przesypać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, sól, cukier oraz słodką paprykę. Składniki dokładnie wymieszać (ciasto powinno być gęste) i przelać do wysokiej szklanki.
-
Olej rozgrzać w garnku. Frankfurterki lub parówki pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm i nabić głęboko na patyczki do szaszłyków.
-
Każdy kawałek zanurzać kolejno w cieście (powinno dokładnie pokryć całą parówkę), a następnie w gorącym oleju. Smażyć na złoty kolor, trzymając za patyczek.
- Corn dogi osączyć na ręczniku papierowym. Wierzch można posypać przyprawami lub suszonymi ziołami. Podawać z keczupem.
reklama
Dowiedz się więcej o parowych sprzętach Amica tutaj >>
***
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie