Mięso jest tak kruche i delikatne, że rozpada się na cienkie włókna pod naciskiem widelca. Warto ją wykorzystać do przygotowania domowych burgerów, tortilli oraz kanapek na ciepło. Sprawdzi się też świetnie z dodatkiem musztardy, na grzankach jako przekąska do zimnego piwa z kolegami. Przetestowaliśmy!
Przygotowanie: 40 minut + oczekiwanie
Pieczenie: 4 godziny i 20 minut
Składniki na 8 porcji:
- 2 kg łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ostrego keczupu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki oleju rzepakowego + do smażenia
- 4-5 łyżek wody lub bulionu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać jeszcze przez 2 minuty.
2. Olej połączyć z przecierem pomidorowym, miodem, musztardą, keczupem oraz ostrą i wędzoną papryką. Marynatę doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać cebulę z czosnkiem.
3. Mięso posmarować marynatą, umieścić w większym naczyniu i przykryć folią spożywczą. Wstawić na całą noc do lodówki.
4. Zamarynowaną wieprzowinę przełożyć do brytfanny, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Piec ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec jeszcze ok. 4 godzin, od czasu do czasu podlewając mięso niewielką ilością wody lub bulionu.
5. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę lub folię, by mięso się zrumieniło.
reklama
Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>
***
Więcej przepisów na pyszne dania do piwa i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie