Taki wieczór we dwoje wymaga nie tylko muzycznej oprawy, ale i dobrego wina. Do łososia z pieca polecamy szczególnie wina ze szczepu RIOJA BLANCO (czyt. rioha blanko). To białe wytrawne wino z hiszpańskiego regionu Rioja. Ma jasny cytrynowy kolor oraz wyraźnie wyczuwalne nuty kwiatowe i owocowe (głównie cytrusy i gruszka). Jest bardzo świeże w smaku, o zbilansowanej kwasowości – doskonale pasuje do pieczonych ryb.
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 20 min
Składniki na 2 porcje:
- 2 dzwonka łososia
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ćwiartki cytryny
- 1 główka czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Dzwonka łososia osuszyć i oprószyć z obu stron solą oraz pieprzem, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wyścielonego papierem do pieczenia.
-
Rybę skropić sokiem z cytryny i na każdym kawałku położyć po 1 łyżeczce masła.
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Pomidorki koktajlowe opłukać i osuszyć. Główkę czosnku przeciąć w poprzek na pół.
-
Do naczynia z łososiem włożyć czosnek, pomidorki koktajlowe oraz ćwiartki cytryny (wcześniej warto ją sparzyć). Na koniec dołożyć gałązki rozmarynu. Rybę piec ok. 20 minut.
Więcej przepisów na pyszne dania na randkę w domu i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie