To bardzo dobra przekąska na ciepło, jak i na zimno. Często ją podajemy jako czekadełko podczas spotkań przy grillu – z doświadczenia wiemy, że zanim mięso upiecze się na ruszcie, niektórzy już z sił opadają. Co więcej, kwadraty z chorizo będą świetnym dodatkiem do piwa podczas męskich spotkań. Można je podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Smacznego!
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 15 min
Składniki na 6 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 100 g kiełbasy chorizo
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 8 łyżek startego parmezanu
- 1 żółtko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
-
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 kwadratów, po czym przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
-
Każdy kawałek ciasta posmarować śmietaną i posypać 1 łyżką parmezanu, zostawiając ok. 1/2 cm wolnego brzegu.
-
Na parmezanie ułożyć pokrojone w plasterki chorizo i szparagi. Brzegi kwadratów posmarować rozkłóconym żółtkiem. Wierzch oprószyć solą i pieprzem.
- Kwadraty wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 15 minut. Przed podaniem posypać je pozostałym parmezanem.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie