Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Kofty z sosem miętowym

Męska kuchnia
|
10.03.2022

To bardzo aromatyczne danie kuchni arabskiej, choć możemy je spotkać też na Bałkanach, a nawet w Indiach. Czasami jednak nie trzeba nigdzie jechać, by smak orientu poczuć we własnym ogródku. Pogoda na razie dopisuje, więc grillujmy!

Tagi: danie

Kofty z sosem miętowym
Orientalne klopsiki w postaci szaszłyków - pomysł na danie z grilla

Jeśli mielibyśmy dwoma słowami określić to danie, to powiedzielibyśmy: idealna równowaga. Bardzo aromatyczne mięso, doprawione w orientalnym stylu i orzeźwiający sos z miętą – ten duet zaskoczył nas bardzo pozytywnie. Sezon grillowy dopiero nabiera rozpędu, więc i z koftami spotkamy się jeszcze nie raz. Polecamy! 

 

Przygotowanie: 40 min + oczekiwanie

 

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki posiekanych listków mięty
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Jogurt naturalny połączyć z listkami mięty. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki.
     
  2. Cebulę i czosnek obrać, po czym drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
     
  3. Mięso przełożyć do miski. Dodać cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy: pieprz cayenne, kumin, kolendrę, cynamon, imbir i słodką paprykę. Na końcu wsypać sól i pieprz do smaku.
     
  4. Składniki w misce dokładnie wymieszać, po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę.
     
  5. Schłodzoną masę podzielić na równe porcje i uformować z nich podłużne kotleciki (dłonie warto zwilżyć wodą lub posmarować olejem).
     
  6. Kofty nadziewać na patyczki do szaszłyków*, po czym grillować ze wszystkich stron na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut. Podawać z sosem miętowym.

    * Patyczki do szaszłyków warto wcześniej włożyć do zimnej wody na 15 minut – dzięki temu nie będą się paliły w trakcie grillowania.

 

Więcej przepisów na pyszne dania z rusztu i nie tylko znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

 

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie