Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Pieczony łosoś

Męska kuchnia
|
09.03.2022

Uwielbiamy ryby, ale łososia w takiej formie przyrządziliśmy pierwszy raz. Musimy przyznać, że ten przepis zdobył nasze podniebienia od razu. To jest to! Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, reszta magii dzieje się już w piekarniku. Polecamy na szybki obiad.

Tagi: danie

Pieczony łosoś
Łosoś pieczony w zalewie - doskonały pomysł na ekspresowy obiad

Mało pracy, super efekt – tak opisalibyśmy ten przepis. Połączenie miodu i sosu sojowego bardzo nas zaskoczyło. Łosoś nabrał całkiem nowego smaku – bardzo polecamy go w takim wydaniu, szczególnie tym, którzy do tej pory za rybami nie przepadali. Danie warto podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Pycha!

 

Przygotowanie: 10 minut

Pieczenie: 30 minut

 

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g świeżego łososia
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Sposób przyrządzenia:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Łososia opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokroić na 2 kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
     
  2. Miód połączyć z sosem sojowym, słodką papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
     
  3. Przygotowaną marynatą polać rybę w naczyniu. Łososia piec przez 30 minut. Pod koniec wierzch posypać sezamem.

reklama


Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>

 

Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie