Mało pracy, super efekt – tak opisalibyśmy ten przepis. Połączenie miodu i sosu sojowego bardzo nas zaskoczyło. Łosoś nabrał całkiem nowego smaku – bardzo polecamy go w takim wydaniu, szczególnie tym, którzy do tej pory za rybami nie przepadali. Danie warto podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Pycha!
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 30 minut
Składniki na 2 porcje:
- 500 g świeżego łososia
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
- 2 łyżki ziaren sezamu
Sposób przyrządzenia:
-
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Łososia opłukać i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie pokroić na 2 kawałki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
-
Miód połączyć z sosem sojowym, słodką papryką oraz szczyptą soli i pieprzu.
- Przygotowaną marynatą polać rybę w naczyniu. Łososia piec przez 30 minut. Pod koniec wierzch posypać sezamem.
reklama
Więcej o parowych sprzętach Amica znajdziesz tutaj >>
Więcej pomysłów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie