Odwiedziliśmy warszawski Evil Steak House, żeby spróbować mięsa ze strusia. Jego właściciel, Piotr „Timi” Piotrowski, specjalista w serwowaniu tego, co prawdziwi faceci lubią najbardziej, nie krył swojego entuzjazmu w stosunku do strusiny. Steki z tego mięsa w niczym nie ustępują tym wołowym – są soczyste, różowe, sprężyste i znakomicie smakują. Tak dobrze, że Chef „Timi” na stałe wprowadził to mięso do swojego menu.
Piotr „Timi” Piotrowski przygotowuje steki ze strusia.
Strusie – dzikie ptactwo z… Polski
Wbrew pozorom mięso ze strusia nie jest w naszym kraju produktem egzotycznym. Polska jest największym dostawcą strusiny w Europie, bo to właśnie tutaj funkcjonuje kilkaset farm strusi. A dzięki jego niezwykłym wartościom odżywczym i świetnym smaku ma szansę stać się konkurencją dla innych mięs na naszych stołach. Cena mięsa, w zależności od rodzaju, waha się od ok. 120 zł/kg (small steak, kulka) do ok. 150 zł/kg (fan filet). Strusina jest jednak dużo wydajniejsza od innych mięs, gdyż niewiele w niej błon, przerostów czy innych odpadów.
Również jaja strusie są warte zainteresowania, ponieważ prawie nie zawierają cholesterolu. Z jednego jaja o wadze 1,5 kg można przygotować omlet dla 10 osób. Cena jaja strusiego to ok. 50 - 70 zł/szt.
Strusie jajka są bardzo cenne dla naszego zdrowia - nie zawierają cholesterolu.
Jedz strusia na zdrowie
Strusiom nie podaje się antybiotyków, a hodowane są zawsze na wolnych wybiegach. Mięso strusie nie zawiera sterydów, hormonów i konserwantów. Jest doskonałym źródłem wartościowego białka (20 – 23%), a jednocześnie zawiera bardzo małą ilość tłuszczu (0,2 – 1,1%), mniej niż kurczak. Ponad 1/3 tego tłuszczu to korzystne dla zdrowia kwasy wielonienasycone. A jeśli dodamy jeszcze do tego składu niską zawartość sodu (45 mg/100 g), to strusina okazuje się być mięsem idealnym dla:
- osób z nadciśnieniem tętniczym
- sportowców
- kobiet w ciąży i dzieci
- dbających o linię
- zdrowo odżywiających się
Jak przyrządzić wielkiego ptaka?
Kawałki mięsa strusia, podobnie jak kawałki wołowiny różnią się między sobą delikatnością, soczystością i kruchością, w zależności od tego, z jakiej części zwierzęcia pochodzą. Wybieraj:
-
Na steki:
mały filet, mały stek, polędwiczka, Fan Fillet, Big Drum. -
Na wyrazistego tatara:
Drum steak, Flat Drum, Big Drum, Moon steak, Rumpsteak, Oyster Fillet. -
Na delikatnego tatara:
Fan Fillet, polędwica, polędwiczka, mały filet, Eye Fillet. -
Na pieczeń:
Rumpsteak, Moon steak, polędwica, Fan Fillet oraz wszystkie elementy powyżej 450g. -
Na bitki, gulasz itp.:
Flat Drum i Big Drum.
Cóż, przepisów na strusinę próżno szukać w babcinych książkach kucharskich, dlatego lepiej zapisz sobie te receptury, by przy najbliższej okazji podać swoim gościom oryginalną i zdrową potrawę :-)
Stek ze strusia
Soczysty stek ze strusia.
Składniki na 2 porcje:
- 2 porcje mięsa strusiego po 200-300 g
- oliwa do smażenia
Marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka przyprawy grillowej
Sposób przyrządzenia:
- Wszystkie składniki marynaty połączyć i obtoczyć w niej mięso. Odstawić na ok. 4 godziny.
- Stek smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu 4 minuty z jednej strony, następnie zmniejszyć ogień i smażyć 5 minut z drugiej strony.
Tatar ze strusia
Tatar ze strusia to prawdziwy rarytas dla mięsożerców.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g wybranego mięsa strusiego
- 20 g ogórków konserwowych
- 20 g cebuli białej
- 10 g papryczki chilli
- 10 g grzybów marynowanych
- 5 g papryki słodkiej w proszku
- 1 żółtko kurze
- musztarda do smaku
- oliwa truflowa do smaku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Mięso drobno posiekać, po czym doprawić papryką słodką, musztardą, oliwą truflową, solą i pieprzem.
- Ogórki, cebulę, papryczki pokroić w drobną kostkę. Tatar podać z posiekanymi warzywami oraz żółtkiem.
Polędwiczka ze strusia na różowo
Polędwiczka ze strusia na czarnej soczewicy.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g polędwiczki ze strusia
- 100 g mleka kokosowego
- 10 g pasty z czerwonego curry
- 10 g cukru
- 100 g czarnej soczewicy
- 30 g świeżego szpinaku
- 10 g masła
- garść liści bazylii
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
- Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie piec w temperaturze 85°C przez 45 minut.
- W tym czasie ugotować soczewicę w osolonej wodzie.
- Zrobić sos curry: mleko kokosowe zagotować w rondelku, dodać pastę curry, cukier i posiekaną bazylię.
- Przygotować szpinak: na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, szpinak, sól i pieprz. Dusić przez 7 minut.
- Upieczoną polędwiczkę obsmażyć krótko na oliwie na mocno rozgrzanej grillowej patelni.
- Zdjąć mięso z patelni, pokroić w plastry i podać z soczewicą, smażonym szpinakiem i sosem curry.
Przepisy i zdjęcia potraw: Strusia Kraina
Brunon Nowakowski
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie