Strona używa cookies. Jeśli nie wyrażasz zgody na używanie cookies, zawsze możesz wyłączyć ich obsługę w swojej przeglądarce internetowej. Polityka Cookies
Akceptuję

Ryba pieczona z cytryną i czosnkiem

Męska kuchnia
|
25.11.2021

I z niczego powstaje magia – tak byśmy opisali ten przepis. To lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne danie na pewno przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom rybnych przysmaków. Pozostaje nam tylko życzyć smacznego.

Tagi: danie

Ryba pieczona z cytryną i czosnkiem
Delikatna biała ryba z piekarnika - smak i zdrowie na jednym talerzu.

Cytrynę można też z powodzeniem zastąpić pomarańczą – będzie dawać obłędny aromat podczas pieczenia. Gotową rybę koniecznie podawajcie z kawałkami cytrusów. I nie zapominajcie dorzucić czosnku. Nie tylko pięknie aromatyzuje mięso podczas pieczenia, ale i sam traci na ostrości, zyskując słodkawy smak i kremową konsystencję.

 

Przygotowanie: 15 min + oczekiwanie

Pieczenie: 20 min

 

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g filetu z białej ryby (bez skóry)
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka plasterków cytryny lub limonki
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:

  1. Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć, po czym pokroić na kawałki o szerokości 4-5 cm i oprószyć solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski.
     
  2. Miód wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie marynatą zalać kawałki ryby. Dorzucić ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać), gałązki tymianku oraz plasterki cytryny lub limonki. Całość wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
     
  3. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Rybę razem ze wszystkimi składnikami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 20 minut.

 

Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!

Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link

Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.

Kuchnia dla dorosłych

Wejdź na FORUM!
Linki artykułu
Kopiuj link:
Skopiowano do schowka

Wklej link na stronę:
Skopiowano do schowka

 

Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie