Panini to doskonała przekąska do piwa – można przygotować je wcześniej w domu albo pokusić się o zrumienienie bułek i mięsa na rozgrzanym ruszcie. Może być to całkiem dobry wstęp do rozpoczynającego się sezonu grillowego. Korzystajmy z każdej chwili dobrej pogody – w końcu tak bardzo tęskniliśmy za słońcem.
Przygotowanie: 30 min
Składniki na 2 sztuki:
- 250 g sera mozzarella
- 2 bułki panini
- 1 pomidor
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1-2 łyżki musztardy
- masło do posmarowania
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Piersi kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć je solą i pieprzem, po czym obtoczyć w musztardzie. Mięso usmażyć na patelni grillowej lub zrumienić na ruszcie.
-
Mozzarellę osączyć z zalewy i razem z pomidorem pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół, po czym wszystkie połówki przypiec z dwóch stron na grillu lub patelni.
-
Spód jeszcze ciepłych bułek posmarować masłem, po czym wyłożyć paski kurczaka oraz plastry mozzarelli i pomidora. Oprószyć solą oraz pieprzem.
- Całość posypać listkami natki pietruszki i przykryć wierzchami bułek. Panini można spiąć wykałaczkami.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie