Cytrynę można też z powodzeniem zastąpić pomarańczą – będzie dawać obłędny aromat podczas pieczenia. Gotową rybę koniecznie podawajcie z kawałkami cytrusów. I nie zapominajcie dorzucić czosnku. Nie tylko pięknie aromatyzuje mięso podczas pieczenia, ale i sam traci na ostrości, zyskując słodkawy smak i kremową konsystencję.
Przygotowanie: 15 min + oczekiwanie
Pieczenie: 20 min
Składniki na 4 porcje:
- 800 g filetu z białej ryby (bez skóry)
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka plasterków cytryny lub limonki
- kilka gałązek tymianku
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
-
Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć, po czym pokroić na kawałki o szerokości 4-5 cm i oprószyć solą oraz pieprzem. Przełożyć do miski.
-
Miód wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie marynatą zalać kawałki ryby. Dorzucić ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać), gałązki tymianku oraz plasterki cytryny lub limonki. Całość wymieszać i wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Rybę razem ze wszystkimi składnikami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 20 minut.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie w bezpłatnym cyfrowym magazynie „Kuchnia dla Dorosłych”. Polecamy!
Magazyn możecie pobierać bezpłatnie na smartfon lub tablet. Jeśli czytasz tę stronę na urządzeniu mobilnym, po prostu kliknij ten link.
Jeśli czytasz tę stronę na komputerze, zeskanuj z ekranu za pomocą smartfona lub tabletu poniższy QR kod.
Wejdź na FORUM! ❯
Komentarze (0) / skomentuj / zobacz wszystkie